Energetski obnovljen Dom za starije i nemoćne Lovret

Energetski obnovljen Dom za starije i nemoćne Lovret

U njihovu ustanovu koronavirus nije ušao

Dom za starije i nemoćne Lovret je energetski obnovljen za 3,1 milijun kuna, s tim da je 60 posto financirala Splitsko-dalmatinska županija, a preostali iznos je iz EU fondova.

Unatoč krizi zbog Covida-19, radovi su se odvijali nesmetano i završeni su u roku. Osim toga, vrijedi naglasiti, u Dom Lovret koji skrbi o 106 korisnika, među kojima su većina nepokretna i slabo pokretna, nije 'ušao' koronavirus. Također, brinu i o 140 korisnika koji žive u svojim kućama.

O projektu su u hotelu Cornaro govorili ravnateljica Mirja Tabak i župan Blaženko Boban. Uz zahvalu izvođaču, Županiji i korisnicima, ravnateljica je istaknula kako će uštedjeti oko 80 posto energije i smanjiti emisiju štetnih plinova za gotovo 84 posto.

- Bit ovog projekta je poboljšanje života korisnika Većina radova se odvijala u vrijeme koronavirusa, ali zahvaljujući radnicima, kao i djelatnicima doma i korisnicima, uspjeli smo provesti projekt kraju - kazala je.

Kod izmjene prozora trebalo je i ulaziti u sobe, ali velikom opreznošću i prilagodbom izvođača radova, kako je rekla, velikom fleksibilnošću i njihovom osjetljivošću u roku su završili. Župan je hvalio ravnateljicu i naglasio kako se za vrijeme proboja koronavirusa za Dom Lovret nije ni čulo, što su zasluge organizacije rada i ustroja.

- Sjećam se kad ste došli zbog energetske obnove, u 15 minuta sve smo dogovorili.  Fascinira lakoća rješavanja problema od strane ravnateljice časne sestre i suradnika. Niti jednom nije pokucala zbog problema, sama je rješavala - zahvalio se župan uz dodatak kako Lovret može biti uzor cijeloj Hrvatskoj.

Naveo je i da je Županija do sada energetski obnovila 14 škola, te čim se riješe imovinsko-pravni odnosi krenut će obnova i domova u Vukovarskoj i na Zenti. Ovom prigodom je kazao i kako su pokrenuli strateške projekte otvaranja ekspozitura triju domova u Dalmatinskoj zagori.

Što se tiče Doma za starije i nemoćne Lovret stanje zgrade doma prije energetske obnove karakterizirali su veliki toplinski gubici i neracionalna uporaba energije što ga je svrstavalo u energetski razred D. Nakon obnove, koja je podrazumijevala implementaciju pet građevinskih i dvije strojarske mjere, dom Lovret može se podičiti unaprjeđenjem u energetski razred A. Rekonstrukcijom građevinske ovojnice povećala se toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, vanjskog zida, poda prema vanjskom prostoru, poda prema negrijanom prostoru te zamijenila vanjska stolarija dok se implementacijom strojarskih mjera poboljšao postojeći sustav grijanja.

Rezultati ovih postupaka doveli su do iznimnih brojki ušteda pa će tako godišnja ušteda na smanjenje primarne energije biti 83,19 posto, na smanjenje toplinske energije za grijanje, godišnje će se uštedjeti 84,5 posto dok će se na smanjenje emisije CO2 uštedjeti 82,96 posto.

I ono najvažnije i zbog kojih se i krenulo u ovaj projekt, korisnici doma Lovret, njih 100-tinjak, imat će bolji i kvalitetniji život u svom domu.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(77690, "");
Pregledaj komentare