Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay FINANCIJSKI UDAR ZA 370.000 KUĆANSTAVA Vladine mjere i ograničavanje cijena energenata slaba utjeha za Dalmaciju

FINANCIJSKI UDAR ZA 370.000 KUĆANSTAVA Vladine mjere i ograničavanje cijena energenata slaba utjeha za Dalmaciju

'A bit će i gore jer i Europska komisija članicama predlaže nove uštede'

Vladine mjere i ograničavanje cijena energenata slaba su utjeha za Dalmaciju, gdje se većina građana grije na struju. Potroše li više od dvije i pol tisuće kilovatsati u šest mjeseci, a to, kažu energetski stručnjaci, čeka mnoga kućanstva, ove zime grijat će se još skuplje.

Zbog novih Vladinih mjera, od 1. listopada, kućanstva koja u sljedećih šest mjeseci potroše više od dvije i pol tisuće kilovatsati, razliku će plaćati po pedeset posto višim cijenama, neka mjesečno i do 150 kuna više, javlja HRT.

- Ja još vjerujem da ima vremena da se to sve skupa iskorigira jer odredba kaže da će se gledati šest mjeseci. Znači tamo u travnju se može ispravit sve ako se pokazalo da ovo nije bilo kako treba - rekao je Nenad Kurtović, savjetnik za energiju Udruge Splitski potrošač.

U HEP-u, međutim, ističu kako je, zbog intervencije Vlade, cijena električne energije još uvijek manja od tržišne i da će u viši cjenovni razred ući samo veći potrošači.

'... koji na svom kućnom priključku imaju priključena snažnija trošila poput strojeva, sauna i drugih trošila koja se uobičajeno ne koriste u prosječnom kućanstvu', ističe HEP u priopćenju. 

Nenad Kurtović pak tvrdi kako će financijski udar u Hrvatskoj doživjeti čak 370.000 kućanstava. A bit će i gore jer i Europska komisija članicama predlaže nove uštede - 10 posto ukupne potrošnje.

- Na način kako se predlaže, da to bude u satima vršnog opterećenja i da to bude deset posto sati na mjesec, to znači tri, četiri sata u danu, kad je najveća potrošnja električne energije, mi ćemo morati smanjiti našu potrošnju - ističe Nenad Kurtović.

Energetska alternativa bogodana za sunčanu Dalmaciju zasad je malo korištena - solarna energija. Za potpuno napajanje jednog kućanstva potrebno je u panele uložiti najmanje 50.000 kuna.

- Ukidanjem PDV-a koje je sada Vlada najavila za dio tih fotonaponskih elektrana, kao i na financiranje od strane određenih fondova, može se očekivati povrat investicije u tri, četiri godine maksimalno - rekao je Ivica Buljubašić, projektant fotonaponskih sustava.

Dva su problema u tradicionalno sumnjičavoj Dalmaciji - novca za ovakve stvari nema, a da ga i ima nikome se ne da čekati.

Gostujući u Regionalnom dnevniku, direktorica Društva za oblikovanje održivog razvoja Miljenka Kuhar rekla je kako su nakon analize energetskog siromaštva u Zadarskoj županiji došli do  zabrinjavajućih podataka.

- Građani žive u većinom starijim kućanstvima, domovima koji su stari između 30-60 godina, gotovo 2/3 teško podmiruje svoje račune za energente, 82 posto ispitanika reklo je da imaju problema s grijanjem i da griju samo pojedine sobe, a tek 15 posto grije cijeli stambeni prostor - istaknula je.

Na pitanje koje savjete nude, rekla je kako je prva stvar koju bi trebalo naraviti - brtvljenje prozora i vrata kako bi se spriječio propuh, ili veća mjera - izolacija zidova, krovova i podova.

Dodala je i kako bi trebalo pomaknuti zapreke ispred peći i radijatora, te redovito održavati peći i dimnjaka.

- Samo 1 milimetar čađe može dovesti do smanjenja učinkovitosti peći za 5 posto - istaknula je Kuhar.

Vaša reakcija na temu