Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO I VIDEO Počeli radovi na sanaciji trogirskog odlagališta otpada Vučje brdo

FOTO I VIDEO Počeli radovi na sanaciji trogirskog odlagališta otpada Vučje brdo

Za šest mjeseci bi radovi trebali biti završeni

Započeli su radovi na prvoj fazi sanacije trogirskog deponija Vučje brdo. Kroz šest mjeseci radovi bi trebali biti dovršeni, a odlagalište sanirano i sa svim dozvolama. Potom bi započela druga tehnološka cjelina za koju je procijenjeno trajanje također oko šest mjeseci. Ukupna vrijednost sanacije deponija je oko 12 milijuna kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financira 60 posto sredstava. 

- Građani možda nisu svjesni u kojem je stanju jer ne vide to svaki dan i ne smrdi nam kao što je Splićanima smrdio Karepovac, ali ta 'bomba' je tamo i veselim se što smo započeli s rješavanjem tog problema. Ovo je, uz izgradnju reciklažnog dvorišta, prvi korak ka jednoj velikoj promjeni u odnosu na naš okoliš, grad, budućnost, održivi razvoj i zdravlje, kojoj se nadam i očekujem od svih nas. Jako nam je bitno poštivanje svih rokova kako bi se osigurali dovoljni kapaciteti tijekom sezone što smo jasno komunicirali izvođaču. O točnom stanju deponija i aktivnostima vezanima uz sanaciju obavještavat ćemo tijekom trajanja projekta – rekao je gradonačelnik Trogira Ante Bilić

Sanacija deponija bila je nužna s obzirom na to da se na Regionalni centar za gospodarenje otpadom Lećevica još čeka i to će potrajati neko vrijeme. 

- Ponekad nismo ni svjesni koliko smo sretni što živimo u UNESCO-m zaštićenom gradu i u ovom lijepom komadiću svijeta, ali baš to daje nam obavezu da se svi mi - i Grad i Holding, ali i građani ponašamo bolje i odgovornije, pogotovo po pitanju zaštite okoliša. Gospodarenje otpadom bit će sve skuplje i zahtjevnije ako se prema njemu ne počnemo savjesno odnositi. Konačno rješenje je Regionalni centar u Lećevici koji ne napreduje očekivanom dinamikom, no koliko god bio presudan za Trogir kao i za sve u okruženju, to je u domeni Županije i po tom pitanju ne možemo napraviti puno. Zato moramo djelovati u okvirima mogućeg i ovo je korak u tom smjeru koji će nam osigurati mir još neko vrijeme. Iskreno priželjkujem da Trogir postane grad primjer u cijeloj Dalmaciji u kontekstu zaštite okoliša. Nadam se sudjelovanju svih građana i obećavam podršku mojih suradnika i mene – poručio je gradonačelnik.

 

Vaša reakcija na temu