Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO Sadnjom na Mosoru počela 6. Boranka

FOTO Sadnjom na Mosoru počela 6. Boranka

Splitskim srednjoškolcima i izviđačima u pošumljavanju požarišta su pomogli i Makedonci

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja, Ravnateljstvo civilne zaštite i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, započeli su ove nedjelje s novim akcijama pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije. Ove jeseni nastavljaju se pošumljavati požarišta na području Zvjezdanog sela Mosor iznad Splita te u naselju Plano iznad Trogira.

Prva ovogodišnja akcija pošumljavanja, zbog jakog lošeg vremena je prebačena sa subote na nedjelju, a održala se na području Zvjezdanog sela Mosor iznad Splita. Na akciji su sudjelovali učenici i nastavnici Prirodoslovne škole Split i V. gimnazije Vladimir Nazor Split te izviđači iz Odreda izviđača pomoraca Spinut iz Splita te drugi volonteri.

Učenici V. gimnazije Vladimir Nazor već 3 godine volontiraju u akcijama pošumljavanja u sklopu Boranke.

- Osim što sudjelovanjem pomažemo u obnavljanju opožarenih područja, pruža nam se prilika da provedemo vrijeme na svježem zraku te posjetimo razna mjesta u okolici Splita. Mislim da je odlično što u sklopu nastave geografije možemo znanje primijeniti u praksi i pritom učiniti nešto dobro za naš okoliš - izjavila je Marta Bočina, učenica V. gimnazije Vladimir Nazor.

Jedan od velikih uspjeha kampanje Boranka je njezina prepoznatljivost i izvan granica Hrvatske. Osim što je Boranka za svoju kreativnost i učinkovitost već osvojila brojne svjetske nagrade, koncept Boranke, kao organiziranog volonterskog projekta pošumljavanja požarišta, počeo se primjenjivati i u drugim državama. Tako se od ove godine, uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, te u suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske i Sjeverne Makedonije, kampanja Boranka formalno provodi i u Sjevernoj Makedoniji i to pod imenom Borenka. Organizatori Borenke, Savez izviđača Sjeverne Makedonije i JP Nacionalne šume, došli su u radni posjet Hrvatskoj te se pridružili i akciji pošumljavanja. Posjet je iskorišten kako bi razmijenili iskustva s hrvatskim izviđačima Hrvatskim šumama i HGSS-om, kao organizatorima Boranke. Uz rukovodstvo makedonske izviđačke organizacije, u posjetu Hrvatskoj je sudjelovala i pomoćnica direktora JP Nacionalne šume, državne kompanije zadužene za održavanje šuma u Sjevernoj Makedoniji.

- U Makedoniji projekt Borenka provode JP Nacionalne šume i Savez izviđača Makedonije. Ova suradnja za nas je od velike važnosti jer se na ovaj način produbljuje suradnja dviju institucija u smjeru promicanja volonterskih akcija obnove opožarenih područja kao i mogućnosti suradnje na drugim projektima - izjavila je Mare Basova, pomoćnica direktora JP Nacionalne šume.

Proširenje projekta Boranka dogovoreno je već i u nekim drugim susjednim državama pa će tako na sljedeću akciju Boranke idućeg vikenda u Split doći delegacija Saveza izviđača Crne Gore, koji isto rade na širenju Boranke u svoju državu.

Kampanja Boranka u proteklih 5 godina okupila je oko 10,000 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Trogira, Makarske i Zadra izviđači i drugi volonteri Boranke do sada posadili više do 115.000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru.

U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode, a gradovi Split i Trogir osiguravaju prijevoz volontera.

Glavni sponzori ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic, Henkel, DM, Eurospin i Nakladnička kuća Fraktura. Zaposlenici tvrtki sponzora isto će se pridružiti izviđačima i drugim volonterima u narednim akcijama pošumljavanja požarišta Dalmacije.

Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Vaša reakcija na temu