Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO Više od 150 volontera u akciji pošumljavanja požarišta na Mosoru

FOTO Više od 150 volontera u akciji pošumljavanja požarišta na Mosoru

U sklopu Boranke dosad je posađeno oko 100.000 stabala

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, započeli su ove subote s novim akcijama pošumljavanja požarišta Dalmacije. Ove jeseni pošumljavaju se opožarena područja u okolici Splita, i to na području Zvjezdanog sela na Mosoru. Prvi put Boranka će, već iduće subote, s volonterima pošumljavati i požarišta u okolici Trogira.

Prva ovogodišnja akcija pošumljavanja održala se u subotu, 24. rujna, na području Zvjezdanog sela Mosor iznad Splita. Sudjelovali su učenici i nastavnici V. gimnazije 'Vladimir Nazor' Split, Prirodoslovne škole Split i Pomorske škole Split te izviđači iz Odreda izviđača pomoraca 'Spinut' te drugi volonteri.

Tako se na Mosoru skupilo ukupno više od 150 volontera, od onih najmlađih do nešto starijih. 

'Pogled sa 600 metara nadmorske visine na Split i more nikoga nije ostavio ravnodušnim, kao ni spoznaja da je ovdje do prije pet godina rasla šuma, a nakon požara 2017. više je nema.

Lijep sunčan dan samo je dodatno doprinio ugođaju te su svi bez puno muke, nakon instruktaže šumara Hrvatskih šuma, uzeli svoje sadnice i alat te krenuli u sadnju', ističu organizatori.

'Ovo mi je prvi put da idem na Boranku na Mosoru i bilo mi je jako zabavno. Prvi put sam vidjela kako izgleda sadnja drveća i nadam se da ćemo uskoro doći ponovo. Odličan je osjećaj pomagati prirodi', izjavila je 11-ogodišnja Petra, izviđačica iz Odreda izviđača Pomoraca Spinut iz Splita.

Jedna od brojnih zanimljivosti u vezi Boranke je i to što na pošumljavanja dolazi sve veći broj stranaca. Tako su na prvoj ovogodišnjoj Boranki sudjelovali i gosti iz Nizozemske - Antonija, rodom iz Hrvatske, i Eric, Nizozemac, nedavno su se vjenčali u Hrvatskoj, a na pošumljavanje su došli sa svojim nizozemskim prijateljima.

'Danas smo se pridružili brojnim volonterima na prvoj ovogodišnjoj akciji Boranke. Stvarno volimo ovu inicijativu jer pomaže u obnovi šuma na požarištima, ali pozitivno utječe i na mlade. Ponijet ćemo ovo dragocjeno iskustvo sa sobom u Nizozemsku, ali ćemo se sigurno vratiti da posjetimo sadnice koje smo danas posadili', rekli su Atonija i Eric de Vries.

Kampanja Boranka u protekle četiri godine okupila je 8500 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske i Zadra izviđači i drugi volonteri Boranke do sada posadili više od 100.000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode. Primjer su već počele primjenjivati i druge europske države, a zbog svoje originalnosti i učinkovitosti, Boranka je već sada postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u povijesti Hrvatske.

U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode, a Grad Split osigurava prijevoz volontera.

Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic, Henkel i Nakladnička kuća Fraktura. Zaposlenici tvrtki sponzora pridružit će se u ozelenjavanju Dalmacije izviđačima i svim drugim volonterima. Kao pokrovitelji je već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Akcije pošumljavanja održavat će se svake subote, zaključno sa subotom 15. listopada.  Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na e-mail info@boranka.hr.

Vaša reakcija na temu