Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA: Morska cvjetnica posidonija i koristi zona bez ribolova

FOTOGALERIJA: Morska cvjetnica posidonija i koristi zona bez ribolova

Održane su edukativne aktivnosti o važnosti očuvanja posidonije i koristi zona bez ribolova

Edukativni program 'Morska cvjetnica posidonija (Posidonia oceanica) i koristi zona bez ribolova' organiziran je u suradnji Javne ustanove More i krš i udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce. Program je uspješno proveden u sklopu projekta 'Zaštićeno morsko područje Pakleni otoci', koji je financiran od strane 'Mediteranske mreže morskih zaštićenih područja' (MED PAN) i zaklade Peter Bertarelli. 

Cilj programa je bio educirati učenike OŠ Hvar o važnosti očuvanja morskih ekosustava, s posebnim naglaskom na morsku cvjetnicu posidoniju i koristi zona bez ribolova za dugoročno očuvanje ribljeg fonda, čime se doprinosi održivom ribarstvu. Učenje kroz praktične aktivnosti omogućilo je djeci bolje razumijevanje činjenice, kako takve zone ne samo da štite riblji fond unutar granica, već i povećavaju broj riba u okolnim područjima. 

Edukacija je započela s objašnjenjem zbog čega su livade posidonije ključna staništa i skloništa za brojne vrste, te čime pridonose očuvanju cjelokupnog ekosustava. Ispred plakata koji je prikazivao ekološke usluge naselja posidonije, održana je interaktivna igra 'Pogodi tko', tijekom koje su djeca pogađala koje vrste organizama žive u tim livadama. Nastavak edukacije održao se u naselju Vlaka, gdje su učenici sudjelovali u dodatnim aktivnostima. 

U okviru igre 'Hranidbena mreža', djeca su učila o povezanosti vrsta unutar ekosustava te o važnosti očuvanja bioraznolikosti. Sudionici su imali priliku kroz interaktivne radionice na zabavan način usvojiti nova znanja, dok je posebna zanimljivost bila razgovor s lokalnim ribarom, barba Tončem, koji već više od pola stoljeća ribari u arhipelagu Paklinskih otoka. Barba Tonči je, dok je strpljivo prebirao svoje mreže, što je dio njegove svakodnevne rutine, dijelio s prisutnima anegdote iz svog dugogodišnjeg ribarskog života, te se tako iskazao kao savršen odabir za međugeneracijski prijenos znanja i vještina. 

Učenici su također učili kako pravilno rasplesti mreže, čime su iz prve ruke iskusili dio ribarskog umijeća, dodatno približivši se bogatoj tradiciji ovog kraja. Kompletna edukacija bila je pod vodstvom udruge Sunce, uz sudjelovanje djelatnika Centra za posjetitelje Skrivena Dalmacija. Javna ustanova More i krš će nastaviti provoditi ovu edukaciju, kako u okviru posjetiteljskog centra Skrivena Dalmacija, tako i na raznim otocima diljem Splitsko-dalmatinske županije. 

U proljeće 2025. planira se još edukacija, o kojima ćemo nastaviti informirati posjetitelje i građane o važnosti naselja posidonije u okviru Interreg projekta 'BIOPRESSADRIA'. 

Vaša reakcija na temu