Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA 'Van iz našega mora!'

FOTOGALERIJA 'Van iz našega mora!'

Volonteri su uklonili 12 kubika otpada

Na Drveniku Velikom održana je ekološka akcija čišćenja obale i podmorja. To je prva zajednička akcija čišćenja u nizu organiziranih od strane splitske Udruge podvodnih aktivnosti Rostrum gdje im se ovaj put pridružuje i dobartek.hr. Sama akcija je provedena od 17. do 19. rujna, a najveći dio otpada uklonjen je upravo 18. rujna, prigodno obilježavajući Svjetski dan čišćenja. 

S morskog dna i obale, 40-ak volontera uklonilo je ukupno 12 kubika otpada. U samom zahvatu pomogao im je Mjesni odbor Drvenika Velikog, kao i Državna intervencijska postrojba civilne zaštite - Split. Plastične boce, staklene boce, automobilske gume, pa čak i bojlere…sve to je ležalo na morskom dnu, ali ne više.

- Ideja da se napravi ekološka akcija na Drveniku Velom, potekla je slučajno kada smo uočili napore lokalnog stanovništva da očiste divlje plaže na otoku. Kako situacija i pod morem nije bila ništa bolja, odlučili smo podržati inicijativu lokalnog stanovništva i tako nastaviti pozitivnu priču. Zajedno s partnerima dobartek.hr odlučili smo uključiti i Drvenik Veliki u kampanju čišćenja podmorja, te smo uz veliku pomoć domaćina predsjednika Mjesnog odbora Ive Lučina i mještana uspjeli prikupiti zavidnu količinu otpada - poručuje Ivan Živković, iskusni ronilac i predsjednik UPA Rostrum.

Iako svi svjesni problema zagađenja otpadom, nisu svi spremni i poduzeti nešto u vezi toga. Mlada ekipa iz dobartek.hr pod parolom 'Van iz našeg mora!' odlučila je dati svoj doprinos u očuvanju okoliša i mora, potaknuti primjerom i djelovanjem volontera koji se svakodnevno trude ukloniti otpad iz našeg podmorja.

- Željeli smo dati svoj doprinos zajednici i društvu u kojem živimo i radimo. Razmišljali smo o najboljem načinu na koji bi to mogli napraviti, a briga o okolišu uvijek nam je bila jedna od misli vodilja i u samom poslovanju. Pomoć smo potražili u splitskoj udruzi ronioca, otprije poznatima po razvijenoj ekološkoj svijesti. Kad smo se povezali s UPA Rostrum, dilema više nije bilo - kaže nam Nebojša Veron, direktor platforme dobartek.hr

Ova i druge ekološke akcije dio su kampanje 'UživajOffline za #PlasticFree Jadran'. Od svake narudžbe preko dobartek.hr platforme, dio sredstava odvaja se za čišćenje Jadranskih plaža i podmorja. Konkretnije, svaka narudžba znači jednu plastičnu bocu manje na obali i u moru. Sredstva prikupljana od njihovog prošlog rođendana biti će utrošena na ekološke akcije i promicanje svijesti o štetnosti uporabe jednokratne plastike.

Iduća akcija čišćenja organizirat će se na splitskoj plaži Žnjan, a sve zainteresirane volontere pozivaju da se jave na uparostrum@gmail.com ili info@dobaretk.hr.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare