Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Izvanučionička nastava za učenike OŠ Pujanki u Zvjezdanom selu Mosor

FOTOGALERIJA Izvanučionička nastava za učenike OŠ Pujanki u Zvjezdanom selu Mosor

Škola u prirodi izazvala je zanimanje učenika i nastavnika

Sredinom ovog mjeseca započeo je program Škole u prirodi u organizaciji Zvjezdanog sela Mosor. Program je i ove školske godine izazvao veliko zanimanje kod učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola s područja grada Splita, a i šire. Današnjoj terenskoj nastavi prisustvuju učenici trećih razreda OŠ Pujanki iz Splita u pratnji svojih nastavnica, Ivane Radas, Antee Jenjić i Ivane Čolak. Program se izvodi pod vodstvom Tomislava Nikolića, voditelja programa Škole u prirodi, Zvjezdanog sela Mosor.

Program Škole u prirodi je u svojoj suštini zamišljen kao integrirani dan, jer predstavlja neposredno učenje iz okoline obuhvaćajući sadržaje više školskih predmeta. Obilazak započinje na ušću rijeke Žrnovnice, koje se nastavlja uzvodnim tokom do izvora. Na izvoru su učenici ponovili sadržaje iz Prirode i društva (izvor, ušće, obale rijeke, orijentacija u prostoru...) i na zanimljiv i njima blizak način usvojili nove pojmove vezane za povijesni i kulturni značaj Poljičkoga kraja. Obilazak se potom nastavio do izvora Mali Dibić koji se nalazi nedaleko od Zvjezdarnice, na 630 m nadmorske visine. Nakon toga su se učenici upoznali s malom špiljom, koja se nalazi tik ispod Zvjezdarnice. 

U Zvjezdarnici je učenike dočekalo predavanje iz astronomije o Sunčevom sustavu, prilagođeno njihovom uzrastu. Predavanje je održao Duje Barić, član Zvjezdanog sela Mosor i član astronomske sekcije Fizikalnog društva Split te student splitskog PMF-a. Potom je uslijedilo promatranje okoliša, panoramskim teleskopom s terase Zvjezdarnice. Dnevni program završio je na igralištu u Donjem Sitnom, gdje je učenicima na raspolaganju veliki teren s umjetnom travom za izvođenje sportova u sklopu nastave tjelesne i zdravstvene kulture te manje igralište opremljeno za rekreaciju i zabavu učenika.

Vaša reakcija na temu