Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ante Žuljević FOTOGALERIJA Na otoku Hvaru prezentiran projekt Biopressadria

FOTOGALERIJA Na otoku Hvaru prezentiran projekt Biopressadria

Glavni cilj je testiranje i provedba zajedničke prekogranične integrirane strategije usmjerene na sprječavanje gubitka biološke raznolikosti

Javna ustanova More i krš održala je prvo predstavljanje projekta Biopressadria uoči 3. sastanka Otočnog odbora Paklenih otoka u Hvaru 26. rujna ove godine.

Ovaj projekt financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz programa prekogranične suradnje INTERREG VI-A Italija-Hrvatska 2021-2027 čija je vrijednost 1.369.480,00 eura, dok je proračun Javne ustanove More i krš 254.000,00 eura. Provedba projekta započela je 1. 3. 2024. i trajat će sve do 1. 10. 2026., a nositelj projekta je Općina Monfalcone, Italija. 

Tijekom prezentacije projekta članovi odbora upoznati su s aktivnostima koje će se provodi na prostoru Paklenjaka s krajnjim ciljem smanjenja utjecaja nautičkog turizma na naselja endemske morske cvjetnice posidonije. Naime, glavni cilj projekta je testiranje i provedba zajedničke prekogranične integrirane strategije usmjerene na sprječavanje gubitka biološke raznolikosti, posebno u pogledu degradacije livada morskih cvjetnica zbog antropogenih pritisaka duž Jadranske obale. Livade morskih cvjetnica predstavljaju ogromnu važnost za ekosustav kao ključni element kvalitete obale koje doprinose povećanju biološke raznolikosti, sposobnosti samopročišćavanja, morfološkom obrambenom djelovanju te skladištenju ugljika. Jedna od najvažnijih morskih cvjetnica je Posidonia oceanica koja je ujedno i endem Sredozemnog mora.

Posidonija je široko raširena u akvatoriju arhipelaga te predstavlja stanište za brojne morske vrste kojima je ona dom, hranilište, odmorište ili pak lovište. Posidonija proizvodi velike količine kisika te doprinosi bistrini i čistoći mora. Ujedno sprječava eroziju pijeska i žala s plaža Paklenjaka. Kako bi se spriječila njena daljnja degradacija, u okviru projekta će se provesti analiza pritisaka nautičkog turizma putem daljinskih metoda istraživanja. Nastavno na analizu, će se izraditi idejni projekt nautičkih sidrišta Paklenih otoka kao preduvjet postavljanja ekoloških plutača na lokacijama intenzivnog sidrenja kako bi se spriječilo daljnje obaranje sidara nad posidonijom. Tijekom projekta su planirana brojna lokalna događanja i radionice kojima će partneri na projektu raditi na podizanju svijesti posjetitelja i građana.

Na kraju predstavljanja okupljeni su popunili kratak upitnik o percepciji livada morskih cvjetnica i usluge ekosustava koje pružaju.

Otočni odbor Paklenih otoka osnovan je u okviru projekta SMILO MED. On okuplja 26 predstavnika stanovnika te javnog, privatnog i nevladinog sektora. Mjesto je to za raspravu, posredovanje i dijalog, a ima za cilj provedbu zajedničkih akcija kako bi se izbjegli sukobi između ljudskih aktivnosti i očuvanja prirodnih resursa. Krajnja svrha odbora je postizanje održivog razvoja na prostoru Paklenjaka kroz dobivanje svih oznaka održivosti SMILO https://smilo-program.org/.

Vaša reakcija na temu