Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Očišćen krajobraz Doline Blaca na Braču i rezervat Pantan kod Trogira

FOTOGALERIJA Očišćen krajobraz Doline Blaca na Braču i rezervat Pantan kod Trogira

Akcije je organizirala Ustanova More i krš s partnerima

Nakon uspješno odrađene ekološke akcije čišćenja 25. lipnja na posebnom rezervatu Vrljika te paralelno na spomenicima prirode Crveno i Modro jezero, nastavlja se niz ekoloških akcija na zaštićenim područjima. 

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko dalmatinske županije More i krš  u suradnji s općinom Nerežišća i Centrom za kulturu Brač, su 2. srpnja održali akciju čišćenja značajnog krajobraza 'Doline Blaca' na otoku Braču. Akcija je počela ranom zorom paralelno na dvije lokacije, plovilom od uvale Blaca i od smjera Dragovode - Blatačka vala. Čuvari prirode i djelatnici stručne službe J.U. More i krš su na terenu zatekli 16 stabala koja su priječila prohodnost staze i predstavljala opasnost za posjetitelje te određenu količinu otpada.

- Zbog prirodnih katastrofa, odrona kamenja i zemlje, erozije izazvane povodnjem i bujicama te vjetroizvalama ovaj značajni krajobraz zahtjeva posebnu pozornost zaštite, stoga je ova akcija bila neophodna za očuvanje prirode i osiguravanje sigurnosti posjetitelja. Ovim se zahvatom pokušava očuvati izvornost i nezagađenost prostora a da se pri tome očuva sigurnost svih posjetitelja i prohodnost puteva - poručuju iz Ustanove More i krš.

Treća u nizu akcija održana je 3. srpnja na posebnom rezervatu Pantan pokraj Trogira. U akciji su sudjelovali udruga Sunce, Grad Trogir i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode More i krš. 

- Čišćenje se provelo duž cijelog rezervata gdje se otpad prikupljao i razvrstavao u timovima. Zbog velikog obuhvata akcije, čuvari prirode su do nepristupačnih terena pristupili adekvatnim plovilom. Količine otpada koje su se prikupile, ponajviše ugrožavaju biljni i životinjski svijet te ugroziti prirodnu bioraznolikost rezervata. Važnost i potreba za ovakvom akcijom govori i podatak da na području rezervata obitava 200 vrsta ptica i 43 vrste riba - poručuju iz Ustanove more i krš.

Naglašavaju kako je riječ o posebnom ihtiološko-ornitološkom rezervatu gdje je bacanje otpada strogo zabranjeno te pozivaju građane na odgovornost kod odlaganja otpada. Iz ustanove također apeliraju na sve da prilikom odlaska u prirodu pokušamo očuvati zatečeno prirodno stanje. 

- Kao što kaže stara izreka, mi nismo prirodu naslijedili od naših predaka, već smo je posudili od naših potomaka -- zaključuju iz Ustanove More i krš.

Vaša reakcija na temu