Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Održana najveća akcija čišćenja uvala u Jelsi, Vrbovskoj i Zavali

FOTOGALERIJA Održana najveća akcija čišćenja uvala u Jelsi, Vrbovskoj i Zavali

Najviše je bilo automobilskih guma, plastičnog i staklenog otpada

Drugu godinu za redom održana je najveća akcija čišćenja podmorja u Jelsi, Vrboskoj i Zavali. 

- Svjedoci smo sve većeg zagađenja koje ugrožava naš bogati eko sustav. Ponajveći problem predstavlja plastika koja završi na morskom dnu zajedno sa ostalim glomaznim otpadom. Jelšanske uvale zbog svoje specifične konfiguracije obale zajedno sa morskom strujom postaju svojevrstan lijevak u koji završava plutajući otpad te predstavljaju magnet za onečišćenje - pojašnjavaju iz Turističke zajednice.

Prošli, sunčani vikend uhodana družina ronilaca u suradnji s Udrugom veterana HRM, Ronilačkim klubom Nautilus, Ronilačkim klubom Black Pearl, udrugom Lantina i Turističkom zajednicom općine Jelsa iskoristila za veliku akciju čišćenja podmorja. Akciji je svojim angažmanom pridonijelo vatrogasno društvo Jelsa, Jelkom - trgovačko društvo za komunalnu djelatnost na otoku Hvaru kao i sama Općina Jelsa uz potporu sufinanciranja fonda za zaštitu okoliša.

- Čak 60 vrijednih sudionika uspjelo je lišiti prekrasne uvale od ukupno 18 kubika i 10 tona raznoraznog smeća. Moramo priznati da smo ostali zatečeni količinom glomaznog otpada koje se malim brodicama iznosilo na obalu te kasnije prevozilo na deponij. Bilo je tu svega i svačega, a naravno prednjačile su gume automobila, pvc i stakleni otpad.

Spomenutom akcijom želimo ukazati na važnost očuvanja našeg morskog prostranstva. Pokažimo moru da smo zahvalni za sve ono dobro što nam nesebično daruje. Nećemo stati, idemo punom parom naprijed! Ovakvih pothvata će biti sve više, a sam dokaz za to su prethodno očišćeni dijelovi akvatorija gdje je primijećeno značajno poboljšanje čistoće podmorja - poručuju iz TZ Jelsa.

Dodaju kako im rezultati govore da ovakve akcije treba i dalje provoditi te adekvatnom edukacijom probuditi svijest u ljudima da se ponašaju odgovorno i zahvalno.

- Veliko hvala svim sudionicima koji su velikodušno i bezrezervno uz veliki smiješak pomogli da smeće ne pobijedi! Svima želim vrlo uspješan daljnji rad. Vidimo se i sljedeće godine u nadi da će smeća biti sve manje i manje, a vrijeme za marendu duže - zaključili su.

Vaša reakcija na temu