Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Otvoren Ljudski sunčani sat u Slatinama

FOTOGALERIJA Otvoren Ljudski sunčani sat u Slatinama

Izradili su ga učenici i profesori

Sunčani proljetni dan je bio izvrsna pozornica za svečanost otvaranja interaktivne instalacije 'Ljudski sunčani sat' u OŠ Slatine na otoku Čiovu. Svečanosti povodom obilježavanja 110. godina školstva u Slatinama su prisustvovali učenici, djelatnici, mještani te dragi gosti.

Sunčani sat predstavlja spoj tradicionalnog mjerenja vremena s modernim pristupom obrazovanju. Na početku svečanosti učenici 7. razreda su upoznali prisutne sa zanimljivostima iz povijesti mjerenja vremena. 'Ljudski sunčani sat' predstavlja inovativni pristup tradicionalnom konceptu mjerenja vremena.

'Umjesto klasičnog gnomona koji predstavlja kazaljku sata, ljudski sunčani sat koristi osobu kao pomični gnomon, čiji se položaj mijenja ovisno o datumu u godini. Takav koncept čini ovaj sat jedinstvenim, a ujedno i analematičkim sunčanim satom. Za izradu ove instalacije, učenici i djelatnici su koristili različita znanja i vještine iz nekoliko nastavnih predmeta te tako praktično primjenjivali naučeno gradivo, stoga instalacija predstavlja više od samo uređaja za mjerenje vremena. On nudi priliku za razumijevanje kretanja Sunca i njegovog odnosa s vremenom te spaja drevno znanje s modernom tehnologijom. Izrada sata trajala je nekoliko godina, a projekt je podržan sredstvima Turističke zajednice Grada Splita te Ministarstva znanosti i obrazovanja', poručuju iz OŠ Slatine.

'Ljudski sunčani sat' u OŠ Slatine je izrađen u tehnici mozaika, dok su oznake za sate i mjesece napravljene u kamenoklesarskoj radionici što je iziskivalo višegodišnji strpljivi trud mnogih generacija učenika. Bilo je mnogo izazova koji su usporili izradu poput razbijanja kamena za mozaik, pandemije koronavirusa, spajanja mozaika na dvorištu, a poseban izazov je bio izračun i generiranje analeme sata, svih oznaka za sate i mjesece jer se do zadnjeg trenutka koristilo praktično znanje za mjerenje koliko je sat zapravo točan.

'Sunačani sat funkcionira tako da osoba stane u sredinu instalacije na oznaku tekućeg mjeseca, a njena sjena će pokazati točno vrijeme. Praktično i jednostavno za primjenu, ali i izazovno za izradu!', poručuju ponosni učenici.

Ravnateljica Osnovne škole Slatine, Željka Ninčević, je u svom obraćanju navela: 'Ljudski sunčani sat nudi prekrasnu priliku za razumijevanje kretanja sunca i njegovog odnosa s vremenom, premošćujući jaz između drevnog znanja i suvremene znatiželje. To je zadivljujuća mješavina znanosti, povijesti, umjetnosti, graditeljstva i zabave, što ga čini savršenom obrazovnom aktivnošću za djecu i odrasle svih dobi. Dugo je trajala izrada ovog sata, od početne ideje do realizacije je prošlo nekoliko godina.

Prva sredstva koja smo dobili su bila od Turističke zajednice Grada Splita i to negdje 2015. godine, kada smo počeli s izradom. U međuvremenu smo dobili i sredstva kroz natječaj za izvannastavne aktivnosti MZO-a i uz vlastita sredstva smo konačno uspjeli završiti. Posebno bih se zahvalila našoj nekadašnjoj učiteljici Likovne kulture Ani Madunić koja je dala ideju za dizajn našeg sunčanog sata te s tadašnjim učenicima nacrtala prvu skicu na papiru u prirodnoj veličini. Zahvala ide i našoj vrijednoj učiteljici matematike i fizike, Ani Vukadinović, koja je s učenicima napravila precizne kalkulacije za položaj našeg sunčanog sata i zahvaljujući njoj, sat nam je točan i uvijek ispravan. Zahvala ide i svim djelatnicima i učenicima koji su sudjelovali u izradi mozaika, a bilo ih je puno, no posebno bih istakla našu spremačicu Tomislavu Ljubas kao najvrjedniju i našeg domara Tonija Vantića koji je odradio ove betonske radove. Završne radove je napravila naša učiteljica Likovne kulture Branka Ivelja s u učenicima koji su odabrali more za pozadinu ističući tako naše najveće bogatstvo i naš ponos'.

Svečanost su uveličali učenici razredne nastave recitacijama i Školski izbor koji je izveo pjesmu 'Neka cijeli ovaj svijet'. Potom je ravnateljica prerezala vrpcu te pozvala svih da izmjere vrijeme na ljudskom sunčanom satu kako bi otključali drevne misterije zemljine rotacije i prolaska vremena pred vlastitim očima!

Sudjelovanje svih djelatnika i učenika u izradi mozaika bilo je ključno za uspjeh projekta. Iz škole se nadaju da će instalacija inspirirati generacije učenika, mještana i svih posjetitelja malog otočnog mjesta da istražuju i uče o važnosti vremena i njegova odnosu s prirodom.

Vaša reakcija na temu