Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Srednja tehnička prometna škola i Učenički dom Split u novu školsku godinu ulaze energetski obnovljeni

FOTOGALERIJA Srednja tehnička prometna škola i Učenički dom Split u novu školsku godinu ulaze energetski obnovljeni

Djeca i roditelji primjećuju razliku u odnosu na ono što je bilo prije

Završetkom projekta energetske obnove pet zgrada odgojno obrazovnih ustanova koju je Splitsko-dalmatinska županija realizirala tijekom školske godine 2019./20. i u kojima djeluju dvije osnovne, pet srednjih škola i jedan učenički dom, novo ruho na splitskom području dobili su Srednja tehnička prometna škola Split i Učenički dom Split. Ukupna vrijednost radova na ovih pet objekata u kojima djeluje osam ustanova iznosi 21.451.955,57 kuna, od čega 8.763.107,75 kuna čine bespovratna sredstva Europske unije, 7.303.951,36 kuna sredstva MRRFEU i 5.384.896,46 kuna sredstva Splitsko-dalmatinske županije, osnivača ovih odgojno-obrazovnih ustanova.

Obnova Srednje prometne tehničke škole Split investicija je ukupne vrijednosti 5.306.928,75 od čega bespovratna sredstva EU čine 2.180.877,75 kuna. Radovi na školi obuhvatili su povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, vanjskog zida (fasade) te poda prema vanjskom prostoru, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja i poboljšanje postojećeg kao i zamjenu unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom.

Ravnatelj škole Josip Balić iznimno je zadovoljan poboljšanim uvjetima rada za učenike i nastavnike na početku nove školske godine.

- Djeca i roditelji primjećuju razliku u odnosu na ono što je bilo prije energetske obnove, zgrada je lijepa oku za vidjeti i uklapa se u vizure okoliša. Puno dugotrajnije i važnije promjene su da se osjećaju ugodno u unutarnjem prostoru, da nam napokon više zimi nije hladno i da se do par dana prije ljeta, ne moraju paliti klime za grijanje. Te promjene u smislu lakšeg grijanja prostora osjetili smo već prošle zime dok su trajali radovi jer smo novim sustavom grijanja dobili mogućnost reguliranja topline unutar škole - pojasnio je Balić.

Obnova Učeničkog doma Split investicija je ukupne vrijednosti 3.902.042,00 kuna od čega bespovratna sredstva EU čine 1.657.236,80 kuna. Radovi na zgradi doma uključivali su povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora i vanjskog zida (fasade) te zamjenu unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom. Ravnatelj Učeničkog doma Split Mladen Kamenjarin ističe kako su dojmovi na učenika i zaposlenika doma na početku nove školske godine u obnovljenoj zgradi isključivo pozitivni.

- Školska godina je počela, učenici su se vratili u dom i oduševljeni su zgradom koja je obnovljena nakon 50 godina. Imamo stare učenike, nove koji su tek došli, osjećaji su podijeljeni, ali svi su pozitivni. Već sada osjećamo promjene u smislu ugodnijeg prostora, ali najvažnije će biti grijanje ove zime, mada smo već na proljeće vidjeli da je puno toplije i ugodnije u domu, dok ovo ljeto, dok su trajali neki drugi radovi unutra, nije bilo vruće kao što je bilo prije. U svakom slučaju, veliki pomak naprijed - zadovoljan je Kamenjarin.

Zadovoljstvo energetskom obnovom zgrada u drugom ciklusu energetske obnove među kojima su uz  Učenički dom Split i Srednje tehničku prometne škole Split, nalaze i Obrtničko industrijska škola u Imotskom, OŠ Ivana Lovrića – PŠ Radošić i  OŠ Ivana Mažuranića, Obrovac Sinjski izrazio je i pročelnik UO za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić, te je za sljedeći, treći ciklus najavio energetsku obnovu još 11 objekata osnovnih i srednjih škola s područja Splitsko-dalmatinske županije uz pomoć bespovratnih sredstava Europske unije.

- U trećem ciklusu u energetsku obnovu kreću Osnovna škola Trilj, Osnovna škola Stjepan Radić - Imotski, Osnovna škola kneza Mislava - Kaštel Sućurac, Osnovna škola Filip Lukas - Kaštel Stari, Ekonomska i upravna škola - Split, Tehnička industrijska škola Ruđer Bošković - Sinj, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju - Split, Osnovna škola Ostrog - Kaštel Lukšić. Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića - Podgora, Osnovna Škola Vis i Srednja strukovna škola Makarska - najavio je Đonlić.

Navedeni projekti energetske obnove usklađeni su sa Sporazumom o partnerstvu između RH i Europske komisije za korištenje strukturnih investicijskih fondova EU-a za rast i radna mjesta u razdoblju 2014.-2020. koji definira podršku prelasku na ekonomiju s niskom razinom emisije CO2 u svim sektorima. Projekti su sufinancirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj – OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. 

Vaša reakcija na temu