FOTOGALERIJA Volonteri očistili rekordnu količinu otpada iz mora u Krilu Jesenice, pomoglo im je samo troje mještana

FOTOGALERIJA Volonteri očistili rekordnu količinu otpada iz mora u Krilu Jesenice, pomoglo im je samo troje mještana

Uklonili su blizu 32 kubna metra smeća

Green Sail, organizacija koja potiče održivi razvoj nautičkog turizma u Hrvatskoj suradnjom s mnogobrojnim marinama i čarterima, organizirala je u ponedjeljak treću akciju čišćenja podmorja u Krilu Jesenice.

Akcija, koja je započela u popodnevnim satima, provela se u suradnji s Udrugom Podvodnih Aktivnosti (UPA) Rostrum, američkom organizacijom Travel Matters Foundation i hotelom Krilo te se u njoj uklonilo blizu 32 kubna metra otpada, što je do sada najveća količina otpada uklonjena iz mora u akciji čišćenja u Krilu Jesenice. Nevjerojatnu podršku i pomoć u akciji pružili su i Javna vatrogasna postrojba Split, Podvodno istraživački klub Mornar iz Splita, organizacija ImpactTrip te ronilački klub Calypso iz Omiša. 

- Krilo Jesenice mjesto je poznato po dugogodišnjoj tradiciji brodogradnje, brodskog prijevoza putnika te turističkih krstarenja brodom. Nažalost, to je također luka u kojoj se nedvojbeno nalazi i velika količina otpada u moru. U istom su mjestu prethodno provedene dvije akcija čišćenja podmorja koje je također inicirala organizacija Green Sail te kojima se također uz pomoć ronioca i ostalih volontera već nakon nekoliko sati postigao veliki učinak - poručili su iz Green Saila. 

Dodaju kako je nažalost u ovoj zadnjoj akciji nedostajala aktivna potpora lokalne zajednice na terenu. 

- Budući da su se ovoj akciji odazvala tek tri lokalna stanovnika, jasno je da odaziv lokalne zajednice nije bio jednak nesebičnom odazivu mnogobrojnih ronioca i ostalih volontera. S obzirom na to da se ovakvim akcijama ne želi samo očistiti more od otpada, već i razviti svijest lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja mora i morskog okoliša, nadamo se da će se ovom akcijom i velikim doprinosom svih sudionika motivirati upravo to isto lokalno stanovništvo da se uključe u slične buduće aktivnosti jer su takve akcije korisne upravo za njihovu zajednicu - zaključili su iz Green Saila.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(51111, "");
Pregledaj komentare