Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO/VIDEO: Započela dvodnevna Green Future konferencija

FOTO/VIDEO: Započela dvodnevna Green Future konferencija

'Drago nam je što je naša ideja postala stvarnost i to zahvaljujući prije svega institucijama, organizacijama i pojedincima koji su u nas vjerovali dok smo imali samo ideju, a to su prije svega tvrtke Rimac i Infobip', poručili su organizatori

U Splitu je danas započela dvodnevna Green Future konferencija na kojoj je više od 40 panelista i govornika, redom znanstvenika, dionika iz sektora održivog razvoja i predstavnika globalnih i hrvatskih tehnoloških lidera, približiti izazove zelene tranzicije u raznim djelatnostima i tvrtkama. Taj je proces izazov za većinu tvrtki, rečeno je na konferenciji prije početka dvodnevne konferencije, a neke tvrtke već su prepoznale njezinu važnost i započele s implementacijom, a u cilju bržeg, uspješnijeg i profitabilnijeg poslovanja. Ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, u kojem se održava konferencija, izložena jurilica od 1914 konja Nevera ‘Rimac Automobila’ glavna je atrakcija, a za koju su organizatori rekli da je više od automobila.

- Drago nam je što je naša ideja postala stvarnost i to zahvaljujući prije svega institucijama, organizacijama i pojedincima koji su u nas vjerovali dok smo imali samo ideju, a to su prije svega tvrtke Rimac i Infobip. Nevera je simbol inovacije, tehnologije, predanosti, motivacije i ustrajnosti u jednom kontekstu koji je sve samo ne laga - rekla je Antonija Eremut Erceg, jedna od organizatorica ispred organizacijskog tima u sastavu Ognjen Bagatin, Tomislav Buljubašić i Marijan Čipčić, koja je dodala kako su na konferenciji sudionici iz brojnih europskih, ali i svjetskih zemalja - Norveška, Engleska, Italija, Libanon, Njemačka, Švedska, Nizozemska, kao i niz hrvatskih stručnjaka. 

- Ovo nije tek konferencija o novim tehnologijama već konferencija o politikama koje omogućavaju primjenu tih tehnologija. Ovo je konferencija o ljudima, o svima nama, počevši od naših svakodnevnih odabira. Način na koji idemo na posao, biramo li osobni automobil ili biramo javni prijevoz, uzimamo li staklenu ili plastičnu bocu - dodala Eramut Erceg.


Ideja je na konferenciji razmijeniti ideje i iznijeti primjere dobre prakse iz - urbane mobilnosti, digitalne transformacije, financija, javnih politika... Miljenko Baković ispred tvrtke Rimac ocijenio je kako Hrvatskoj fali događanja poput ovih te je sretan što su građani Splita po prvi put vidjeli Neveru. 

- Drago mi je da građani mogu vidjeti sve što hrvatska pamet i hrvatska znanost može napraviti. Odnosno, što se sve zapravo može kad se predano strastveno radi na nečemu, čak i bez puno novaca u počecima. Moramo stremiti tehnologijama budućnosti, a ova konferencija bit će svojevrstan portal budućnosti koji će reći što nas čeka za pet do deset godina te kako će nam se život naopačke promijeniti - kazao je Baković.


Ivan Burazin, član Uprave Infobipa, kazao je kako mu je iznimno drago što mogu podržati ovakvu konferenciju. 

- Prije deset godina bili smo na ovim prostorima četiri ili pet godina zaredom i drago mi je da se nastavlja taj trend osnivanja i ostvarivanja internacionalnih događanja u našem lijepom gradu o tehnologiji u budućnosti - poručio je Burazin. 

Događaju je prisustvovala ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak koja je održala i predavanje na temu. 

- Europski proračun i planovi oporavka i otpornosti, ali ponajprije višegodišnji financijski okvir do 2027. godine će imati bezbroj mogućnosti za pokretanje različitih inovacija u smjeru energetske učinkovitosti i postizanja zelene budućnosti Hrvatske. Više od dvije milijarde i 200 milijuna eura u novim programima usmjereno je za postizanje klimatske neutralnosti i upravljanje rizicima od klimatskih promjena, za postizanje više obnovljivih izvora energije, ali i inovativnu urbanu mobilnost u našim gradovima - rekla je Tramišak.

Vaša reakcija na temu