Foto: Veljko Martinović Gdje je zapelo s Lećevicom i sprema li se nova betonizacija Marjana?

Gdje je zapelo s Lećevicom i sprema li se nova betonizacija Marjana?

O gospodarenju otpadom i zaštiti Marjana raspravljalo se na sjednici Županijske skupštine

Gospodarenje otpadom, problemi vezani uz izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici i zaštita Park šume Marjan u županijskom Prostornom planu bila su pitanja koje je na Županijskoj skupštini postavio Ante Pranić

- Uložene su žalbe na projektnu dokumentaciju za Lećevicu, još ne znamo tko je ravnatelj, ima li Lećevica i pretovarne stanice potrebne građevinske dozvole, a govori se da će Centar biti gotov 2022. U županijskom Prostornom planu se ukida odredba da se za PŠ Marjan mora izraditi Plan područja posebnih obilježja, očito se daje zeleno svjetlo betonizaciji. Je li smjer razvoja ove županije daljnja betonizacija naše obale? Od koronavirusa će se naći cjepivo, ali bojim se da će naša županija i obala potonuti pod betonom - rekao je Pranić.

Odgovorili su mu Blaženko Boban i Niko Mrčić, ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno uređenje.

- Lećevica je u situaciji da je sva dokumentacija pripremljena, ovo je europski projekt i ishođenje građevinske dozvole je u obavezi onoga tko bude izvođač. Imamo projekt s lokacijskom dozvolom. Osim Visa, za sve pretovarne stanice imamo građevinske dozvole, a što se tiče ravnatelja, dok god ja ne opozovem aktualnog ravnatelja, on je ravnatelj. Hvala Bogu da smo Lećevicu doveli u fazu da smo raspisali natječaj, sasvim je očekivano da će biti žalbi, to je na neki način postao redoviti proces javnog nadmetanja - odgovorio mu je župan.

Pranić nije bio zadovoljan odgovorom i rekao je da mu nije jasan stav o građevinskoj dozvoli jer bez pravomoćne uporabne dozvole, koja se ne može dobiti bez pravomoćne građevinske dozvole, ovisi i financiranje iz EU fondova. Upozorio je kako bi se moglo dogoditi da se sve izgradi, a da EU ne dodijeli sredstva ako Centar ne bude imao potrebne dozvole što bi Županiju moglo odvesti u bankrot. 

 - Vidim Ante da vam nije jasno, meni je to žao, vjerojatno niste imali priliku imati toliko velikih projekata da bi vam bilo jasno. Na vašem području velike projekte provode država i Županija, pa mi znamo kako to ide. Možemo sjesti da vas uputimo, pa da ne napravite neki kiks kada vi budete imali velike projekte. Ako vam nije jasno oko ravnateljice, imate Trgovački sud, pa njih pitajte i oni će vam obrazložiti. Volio bi da i dalje surađujemo kao što smo surađivali i zadnje dvije godine, prijepore ostavimo za predizbornu kampanju - dodao je Boban.

Niko Mrčić je po pitanju PPPO-a za Marjan rekao da je ta obveza ukinuta Zakonom o prostornom uređenju koji je na snagu stupio 1. siječnja 2014. godine. 

- Zašto smo mi tu obvezu sada izbacili mislim da nije potrebno komentirati. Ona vrijedi samo za samo za dvije vrste, nacionalni park i park prirode - zaključio je Mrčić.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(59466, "");
Pregledaj komentare