Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Grad Split je domaćin međunarodne regionalne konferencije o inovacijama u javnom prijevozu

Grad Split je domaćin međunarodne regionalne konferencije o inovacijama u javnom prijevozu

Održat će se 10. i 11. listopada

Grad Split je 10. i 11. listopada 2024. godine domaćin dvodnevne regionalne konferencije o izazovima i prilikama održive urbane mobilnosti, s naglaskom na inovativna rješenja i modele financiranja te doprinos javnog prijevoza smanjenju emisija iz prometa. Konferenciju organizira ODRAZ, tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE uz podršku Grada Splita, Grada Zagreba, GIZ-a i Transportne zajednice. Događanje će okupiti preko 100 sudionika iz regije, uključujući predstavnike gradova, akademske zajednice, pružatelje usluga javnog prijevoza i prometne stručnjake, s ciljem razmjene znanja i iskustava te predstavljanja najboljih praksi u ovom području.

Javni gradski prijevoz okosnica je održive mobilnosti u urbanim i peri-urbanim sredinama.

Socijalna inkluzija, energetska, prostorna i ekonomska racionalizacija, značajni operativni kapaciteti i pozitivan utjecaj na okoliš u smislu smanjenja emisija stakleničkih plinova samo su neke od prednosti javnog prijevoza.

Iskorištavanjem njegovih potencijala, uz ostale održive načine putovanja kao što su pješačenje i bicikliranje, stvaramo preduvjet za kvalitetnu alternativu osobnim automobilima.

Uz to, javni prijevoz, popraćen zajedničkim rješenjima u mobilnosti, jedno je od prioritetnih područja novog EU okvira urbane mobilnosti.

Ovo međunarodno događanje izuzetna je prilika za raspravu, razmjenu ideja, iskustava i najboljih praksi unutar stručne zajednice. Tijekom konferencije će se razgovarati o nužnosti kvalitetnijeg javnog prijevoza kako bi se smanjio negativan utjecaj prometa na klimatske promjene, trendovima u javnom prijevozu, provjerenim pristupima razvoju javnog prijevoza, poveznici s prostorno-planskom dokumentacijom i njegovim utjecajem na kvalitetne promjene u prometno-prostornom planiranju, suvremenim rješenjima urbane opreme, poboljšanju pristupačnosti javnom prijevoza i komunikaciji s korisnicima.

Konferencija pod nazivom 'Putovanje prema zelenijoj budućnosti i klimatskoj neutralnosti' počinje u četvrtak, 10. listopada 2024., programom projekta ProSUMP (Promicanje regionalne razmjene o provedbi Planova održive urbane mobilnosti u zemljama Zapadnog Balkana). U okviru programa bit će predstavljena vizija EU-a za održivu i digitalnu mobilnost, trendovi digitalne mobilnosti, izvori financiranja u EU-u te institucionalizacija digitalne transformacije i rješenja za pametnu mobilnost. Također će biti prezentiran Akcijski plan za digitalnu preobrazbu mobilnosti i Integrirani okvir održive urbane mobilnosti za zapadni Balkan. Na konferenciji će se održati i panel rasprava na temu 'Kako do uspješnih replikacija rješenja velikih projekata u lokalnom kontekstu – zašto Jugoistočna Europa zaostaje za zapadnom Europom?', gdje će biti predstavljeni primjeri uspješnih projekata smanjenja emisija i održive mobilnosti. Nakon toga, sudionici će imati priliku sudjelovati u interaktivnoj sesiji usmjerenoj na kreiranje okvira za inovacije i održivost u prometu, čime će se omogućiti razmjena ideja i primjena uspješnih rješenja u lokalnim sredinama.

Za sve sudionike, Grad Split će organizirati terenski posjet primjerima dobre prakse inovativnih rješenja u javnom prijevozu na području grada. Uvod u studijski posjet započet će prezentacijom aktivnosti Grada Splita koju će održati Vedrana Franić, pomoćnica pročelnice Službe za razvoj grada. Nakon toga, sudionici će imati priliku čuti o rješenjima primijenjenim u tvrtki Promet Split d.o.o., koja upravlja javnim prijevozom u Splitu, uz kratku vožnju autobusom. Program će uključivati i obilazak ITS centra, kao i nekoliko lokacija na kojima je postavljen sustav video nadzora i kontrole prometa.

U petak, 11. listopada 2024., konferencijski program započet će uvodnim izlaganjem Ante Klečine sa Sveučilišta Sjever, koji će kao glavni govornik govoriti o ulozi javnog gradskog prijevoza kao okosnici održive mobilnosti. Nakon njegovog izlaganja slijede panel rasprave koje će se baviti ključnim pitanjima u području javnog prijevoza. Prvi panel istražit će ulogu javnog prijevoza u postizanju klimatske neutralnosti, pružajući multidisciplinarni pogled na njegovu važnost, dok će drugi panel fokusirati na važnost razvoja svih segmenata za uspješnu implementaciju i funkcioniranje javnog prijevoza. Osim renomiranih stručnjaka iz Hrvatske, u ovim panelima sudjelovat će i stručnjaci iz Slovenije i Crne Gore, čime se dodatno obogaćuje rasprava i razmjena iskustava. Popodnevni dio programa donosi primjere planiranih i implementiranih sustava javnog prijevoza te raspravu o suvremenim izazovima u provedbi. Konferencijski program završit će panel raspravom o stanju javnog prijevoza unutar mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE, nakon čega će uslijediti sažetak najvažnijiih zaključaka konferencije.

Mreža CIVINET Slo-Hr-JIE je mreža gradova i drugih dionika, koji se na području Slovenije i Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću u gradovima. S preko 240 članova iz šest zemalja predstavlja najbrojniju mrežu CIVINET. Mreža je vrlo aktivna te kontinuirano radi na razmjeni znanja i iskustava putem različitih aktivnosti. Svake godine organizira dva velika skupa, nekoliko tematskih radionica, ljetne škole za studente i studijska putovanja te redovito informira članove, ostale zainteresirane dionike i medije putem e-glasila, web stranice i društvenih mreža. Zahvaljujući ovim aktivnostima, mreža CIVINET je postala vodeća platforma za poticanje održivog urbanog razvoja i unaprjeđenje mobilnosti u regiji.

Konferenciju organizira ODRAZ/Tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa u suradnji s Gradom Splitom, Gradom Zagrebom, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Transportnom zajednicom. Financijska podrška: Grad Zagreb, Grad Split, CIVITAS Muse, GIZ

Vaša reakcija na temu