Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT Gradi se najveća sunčeva elektrana u Hrvatskoj

Gradi se najveća sunčeva elektrana u Hrvatskoj

Instalirat će se 20.330 solarnih panela

Idiličnu otočnu sliku Cresa uskoro će zamijeniti tisuće solarnih fotonaponskih ćelija najveće sunčeve elektrane u Hrvatskoj.

U prošlosti su tu bili maslinici, voćnjaci, vinogradi i pašnjaci. Kameniti i sunčani dio velikoga franjevačkog gospodarskog imanja Batajna u Orlecu na otoku Cresu bio je uglavnom prepušten ispaši creskih ovaca. Tu idiličnu otočnu sliku uskoro će zamijeniti tisuće solarnih fotonaponskih ćelija najveće sunčeve elektrane u Hrvatskoj, javlja HRT.

Očuvat će čist zrak, netaknutu prirodu i neovisnost o isporuci struje s kopna. Već od iduće godine Cresani će se moći opustiti, posebice za vrijeme turističke sezone kada je na otoku najviše gostiju.

- Govorimo o površini od 17 hektara na kojoj ćemo smjestiti 20 tisuća i 330 ukupne snage 6,5 megawata čime zadovoljava potrebe za dvije i pol tisuće kućanstava otoka Cresa i dijela otoka Lošinja, kaže Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a.

Nakon što ovo područje prekriju solarni paneli, ista bi sudbina trebala snaći još jedan dio zemljišta oko Orleca čime bi se dobilo dodatnih 4,5 megavata snage.

Barbarić nastavlja kako na Cresu planiraju izgradnju još jedne elektrane na području ustrina kod Osora, snage blizu 10 megavata i u suradnji s PGŽ i gradom Malim Lošinjem.

U energetsku tranziciju otoka moći će se uključiti i stanovnici cresko-lošinjskog arhipelaga.

U idućih deset godina u Hrvatskoj će se izgraditi proizvodni kapaciteti od ukupno 1500 megavata od čega će polovica kapaciteta biti u sunčevim i vjetroelektranama. Energetsku transformaciju uvelike će osjetiti cresko-lošinjski arhipelag gdje se planira izgradnja još tri sunčeve elektrane.

Mnogobrojni projekti zahvatili su i sam grad Cres, primjerice do kraja godine lučica s 50-ak vezova dobit će potpuno nov izgled zapadne obale zahvaljujući projektu Renesansa hrvatskih luka.

Potkraj prošlog mjeseca otok Cres obišao je i ministar mora i infrastrukture Oleg Butković koji nije skrivao zadovoljstvo dinamikom radova na većim projektima.

Razvoj turizma i otoka u  smjeru njegove samoodrživosti gradi se postupno i strpljivo, ali ne i nauštrb netaknute prirode. Jer upravo ona čini otok Cres prepoznatljivim turističkim odredištem, donosi HRT.

Vaša reakcija na temu