Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović GRADU SPLITU GUP IRELEVANTAN ZA SITUACIJU NA BENAMA 'Nismo u poziciji da dajemo dopuštenja za radove prema Pravilniku o jednostavnim građevinama'

GRADU SPLITU GUP IRELEVANTAN ZA SITUACIJU NA BENAMA 'Nismo u poziciji da dajemo dopuštenja za radove prema Pravilniku o jednostavnim građevinama'

Koncesionar na kraju ipak dobio zeleno svjetlo?

Upravni odjel za urbanizam i izgradnju Grada Splita očitovao se danas na traženje tvrtke National o mogućnosti radova na Benama koji su potrebni za sanaciju septičke jame koja pušta fekalije u obalni pojas. Očitovanje Grada Splita zatražio je ravnatelj Park šume Marjan Marko Pejnović

Mišljenje potpisuje voditelj Odsjeka za izdavanje akata prostornog uređenja i gradnje Ronald Rejo

'Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima određeno je koje se građevine grade, odnosno, koji se radovi izvode bez građevinske dozvole i u tom smislu niti ste vi te pozicije da pitate dopuštenje za izvođenje određenih radova prema Pravilniku, niti smo mi u poziciji da dajemo dopuštenja da se radovi mogu izvoditi prema Pravilniku jer je to već regulirano tim Pravilnikom. 

Inače, ako ćemo pored jasnih i nedvosmislenih odredbi Pravilnika izdavati potvrde, dopuštenja i slično, onda dovodimo u pitanje 'jednostavnost' te je bolje ukinuti Pravilnik i za sve tražiti građevinsku dozvolu. Cijeli je niz primjera da određene institucije traže potvrdu da ne treba građevinska dozvola za građevine i radove koji se izvode po Pravilniku', navodi Rejo u mišljenju. 

Posebno je zanimljiv osvrt na upit je li zamjena postojećeg biopročišćivača u skladu s GUP-om. Ravnatelj Park šume Marjan je, naime, već istaknuo kako postojeće građevine nisu u skladu s prostornim planom pa mu se novi građevinski zahvat na Benama nije činio izglednim. 

Rejo citira članak 150. stavak 2. Zakona o gradnji prema kojem je vlasnik građevine dužan osigurati održavanje tako da se očuvaju temeljni zahtjevi za građevinu te stavak 3. da je vlasnik dužan poduzeti hitne mjere za otklanjanje opasnosti u slučaju oštećenja građevine. 

'Dakle, irelevantno je je li postojeća građevina u skladu s prostornim planom, u ovom slučaju GUP-om, jer ste postojeću građevinu dužni održavati kako se navodi u zakonu', navodi Rejo.

Ovakav odgovor vjerojatno nije ono što je očekivao Pejnović koji je već postavio dva kemijska zahoda na Benama i pozvao građane da ne koriste toalet u Kerumovom restoranu zbog puštanja septičke jame. Pejnović je u izjavi za Dalmatinski portal prije tri dana kazao da ne namjerava dati dozvolu za radove na Benama, no nakon ovakvog odgovora iz Upravnog odjela za urbanizam, čini se da su ipak stvoreni uvjeti da se prione na posao i sredi septička jama.

Vaša reakcija na temu