Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GREENMIND Projekt za smanjenje emisije CO2 i podršku inovativnim zelenim poduzetničkim projektima

GREENMIND Projekt za smanjenje emisije CO2 i podršku inovativnim zelenim poduzetničkim projektima

Završava krajem srpnja 2020. godine, a vrijedan je milijun i 298 tisuća eura

'Greenmind - transnacionalno povezivanje inovativnih poduzetnika' naziv je konferencije održane danas u prostorijama ICT Županija, odnosno na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Konferencija je održana u sklopu Greenmind projekta kojeg sufinancira Europska unija iz Interreg MED programa, a koji ima za cilj razvoj gospodarske konkurentnosti i inovacija u industriji zelene i pametne mobilnosti jačanjem regionalne i transnacionalne suradnje između poduzeća, istraživačkih tijela i vlasti. Ukupna vrijednost dvogodišnjeg projekta koji završava krajem srpnja 2020. godine je milijun i 598 tisuća eura, a udio Splitsko-dalmatinske županije kao partnera iznosi  151 tisuću eura.

- Ušli smo u završnu fazu projekta koja se treba kapitalizirati kroz transnacionalnu inovacijsku mrežu koja će imati za cilj predstaviti osam pilot područja i osam pilot usluga koje su posebno kreirane za tvrtke u malom i srednjem poduzetništvu koje se bave sektorom pametne i zelene mobilnosti - rekao je Martin Bućan, voditelj projekta Greenmind Splitsko-dalmatinske županije, dodajući kako je to sektor koji pridonosi smanjenju emisije CO2 i utjecaju na klimatske promjene.

Splitsko-dalmatinska županija (SDŽ) kao projektni partner organizirala je ovaj transnacionalni događaj povezivanja malih i srednjih poduzetnika  zainteresiranih za sudjelovanje u budućnosti mobilnosti radi ostvarenja besplatne podrške projektnih partnera i vanjskih stručnjaka; testiranja pilot usluga u smislu boljeg razumijevanja tržišta zelene i pametne mobilnosti te iskorištavanja ovih poslovnih mogućnosti; podrške u pronalaženju javnog financiranja za svoje projekte i B2B podudaranja za pronalaženje pravih projektnih partnera, kao i podrške integraciji lokalnog klastera i transnacionalne mreže.

Prema riječima Bućana, u okviru Greenmind projekta sudjelovalo je 30-tak tvrtki koje su ispunile anketni upitnik i sedam od njih je pokazalo zainteresiranost za sudjelovanje u ovom pilot projektu. Nakon obavljene analize, za njih su pronađena sva javno dostupna financiranja te su identificirani sajmovi i natječaji na kojima bi mogli sudjelovati u sljedećem razdoblju s ciljem pronalaženja partnera. Vuk Kašić iz tvrtke Net Media Sistemi, tvrtke specijalizirane za izradu web stranica i podrške korisnicima, istaknuo je kako je njihova tvrtka sudjelovala u projektu te da se nada njegovom uspješnom nastavku.

- Sudjelujući u ovom projektu, dobili smo analizu koja nam je bila financijski vrlo teška za pokriti niti smo imali resurse koji bi ju mogli izvršiti, a dobili smo kompletan uvid u trenutnu situaciju na tržištu. Na temelju te analize, odlučit ćemo o posjetu sajmovima, a analizirat ćemo i financijske mogućnosti daljnjeg ulaganja u infrastrukturu. Nadamo se i mogućnosti povlačenja europskih sredstava za naše projekte - poručio je Kašić.

Mateo Perak iz Profica iznio je prednosti i perspektive razvoja njihove aplikacije Smarparking koja smanjuje nepotrebno kruženje automobila tražeći slobodan parking te tako smanjuje i emisiju CO2.

- Kao poduzetnici, u ovom Greenmind projektu vidimo priliku za rješavanje određenih problema i društvu i povezivanje ljudi sličnih interesa i energija što uvijek rezultira napretkom - dodao je Perak.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (Sektor za inovacijsku politiku), Splitsko-dalmatinske županije i  Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje koji su se ovom prigodom upoznali s važnosti, ciljevima i provedbom projekta Greenmind u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije. Nakon toga, održana je panel diskusija o važnosti povezivanja i suradnje privatnog sektora, istraživačke zajednice i javnog sektora u okviru koje su raspravljali predstavnici FESB-a, tvrtki Ericsson Nikola Tesla i Profico te Grada Splita.

Tijekom konferencije predstavljeni su uspješni inovativni projekti Smart Parking (Profico), električna parking barijera (Parklio) i Smart City (Grad Split), a potom je organiziran posjet H2 laboratoriju FESB-a.

Vaša reakcija na temu