Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay HGK: Ambiciozni klimatski ciljevi EU moraju uzeti u obzir posljedice na gospodarstvo

HGK: Ambiciozni klimatski ciljevi EU moraju uzeti u obzir posljedice na gospodarstvo

Tvrtkama treba pomoć u tranziciji na održivo poduzetništvo

Europska komisija je predstavila novi, još ambiciozniji plan smanjenja emisija stakleničkih plinova u EU za najmanje 55 posto do 2030. godine u usporedbi s razinama iz 1990. Udruženje europskih komora Eurochambres, čiji je HGK član, upozorava da povećanje ciljeva smanjenja emisija samo po sebi neće biti dovoljno za borbu protiv globalnog zatopljenja koje je stvorio čovjek, ali će stvoriti dodatna opterećenja za gospodarstvo. Stoga komore pozivaju na praktične mjere i konkretne korake koji će pomoći poduzećima u tranziciji na održivo gospodarstvo do 2050. godine. 

'Cilj je postavljen vrlo ambiciozno, ali taj put je odavno zacrtan i nema alternativu. Tvrtke su zabrinute, pogotovo one energetski i okolišno intenzivne, ali su svjesne nužnosti ovakvih odluka. Transformacija prema klimatski neutralnom i resursno učinkovitom gospodarstvu će biti financijska zahtjevna, ali oni koji je zanemare neće biti konkurentni i izgubit će tržište. Dobro je što će Hrvatska od Europske komisije imati na raspolaganju dodatna financijska sredstva za realizaciju projekata', istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, dodavši kako će HGK pravovremeno obavještavati tvrtke o svim novostima, natječajima i otvorenim financiranjima, te će u suradnji s EK, Eurochambresom, ministarstvima i agencijama organizirati webinare i druge oblike edukacije i informiranja za sve kojima je takva pomoć potrebna.

Iz Eurochambresa također poručuju da klimatske politike moraju imati u vidu produktivnost i konkurentnost europskih poduzeća. Naglašavaju da pravilna provedba postojećeg zakonodavstva, koja jamči planiranje i sigurnost ulaganja, mora imati prioritet nad daljnjim izmjenama. Ističu da se investicije u klimatske akcije trebaju temeljiti na isplativosti kako bi se postigli najbolji rezultati.

'EU ima najambiciozniji okvir klimatske politike na svijetu. Te ciljeve moramo transformirati u poslovne mogućnosti, a zatim će ih slijediti i druge regije', izjavio je predsjednik Eurochambresa Christoph Leitl, uz napomenu da gospodarstvo treba konkretne korake s mjerljivim pokazateljima uspješnosti na putu do 2050. godine.

Unatoč izazovima koji stoje pred tvrtkama, Eurochambres pozdravlja holistički pristup Komisije, posebno u pogledu razvoja energetske mreže koja uzima u obzir lokalnu, nacionalnu i regionalnu infrastrukturu. Zaključuju da se tranzicija mora provesti u uskoj suradnji s poslovnom zajednicom i kombinirati s dovoljno sredstava za istraživanje i razvoj u  naprednim tehnologijama.

Vaša reakcija na temu