Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
HRVATSKO STABLO 2021. GODINE Među nominiranima je i čempres u vrtu hvarskog franjevačkog samostana

HRVATSKO STABLO 2021. GODINE Među nominiranima je i čempres u vrtu hvarskog franjevačkog samostana

Glasati se može od 1. do 30. rujna

Ovogodišnje nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo 2021. godine započinje 1. rujna 2021. godine otvaranjem javnog glasovanja za izbor pobjednika natjecanja. Za titulu Hrvatskog stabla 2021. godine natjecat će se 13 kandidata, a samo jedan će imati priliku predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2022. godine.

Ovogodišnji kandidati su:

1. Bricin hrast (hrast lužnjak – Quercus robur) iz Parka prirode Lonjsko polje;

2. Prijatelj (hrast medunac (dub) – Quercus pubescens) s otoka Krka;

3. Stoljetni div u srcu Slavonije (mamutovac – Sequoia gigantea) iz Slatine;

4. Posljednja dama podgoračkog perivoja (javorolisna platana – Platanus x acerifolia) iz Podgorača;

5. Kapelica (golema tuja – Thuja plicata) iz Arboretuma Opeka;

6. Čempres Ruđera Boškovića (obični čempres – Cupressus sempervirens) iz Mlina;

7. Konavoski platan u Pridvorju (platana – Platanus sp.) iz Pridvorja;

8. Papučki stari hrast (hrast kitnjak – Quercus petraea) iz Parka prirode Papuk;

9. Majkovski gorostasni dub (hrast medunac (dub) – Quercus pubescens) iz Majkova;

10. Brijunska stara maslina (maslina – Olea europaea) iz Nacionalnog parka Brijuni;

11. Stara majka (velelisna lipa – Tilia platyphyllos) iz Općine Lokve;

12. Vječni bagrem (bagrem – Robinia pseudoacacia) iz Pačetina;

13. Čuvar samostanskog hlada – čempres u vrtu hvarskog franjevačkog samostana (čempres – Cupressus sempervirens var. horizontalis) s otoka Hvara.

Glasovanje za Hrvatsko stablo 2021. godine započinje 01. rujna 2021. godine i trajat će do 30. rujna 2021. godine. Glasovati se može za jednog kandidata putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja Stablo godine (Tree of the year) u ime Republike Hrvatske nominirat će pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo 2021. godine na natjecanje za Europsko stablo 2022. godine. Natjecanje Stablo godine, kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini, iz godine u godinu poprima sve veće razmjere što se tiče broja sudionika ali i glasača. Pobjednik natjecanja Europsko stablo godine simbolično se proglašava ususret Svjetskom danu šuma 21. ožujka svake godine. Ceremonija proglašenja tradicionalno se održava svake godine u Bruxellesu.

Glasovanju se može pristupiti direktno putem poveznice https://www.zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-2021-godine/ i službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije https://www.zastita-prirode-dnz.hr/

Dozvoljeno je glasovati samo za jednog kandidata po izboru, potvrdom klika na internetskoj stranici te samo jednom s istog računala, prijenosnog računala ili mobilnog uređaja.

Glasovanje traje od 1. rujna 2021. godine u ponoć do 30. rujna 2021. godine do ponoći.

Od 27. rujna 2021. godine do datuma proglašenja pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo 2021. godine 15. listopada rezultati glasovanja neće biti vidljivi.

Po završetku glasovanja i obradi pristiglih podataka, svečano će se proglasiti pobjednik natjecanja putem online platforme.

Cilj natjecanja Stablo godine (Tree of the year) je promocija bioraznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europe. Natjecanjem se nastoje promicati pojedinačna stabla i njihovo značenje u prirodnoj i kulturnoj baštini ljudi koji o njima skrbe, a koja iziskuju našu brigu i zaštitu u budućnosti. Temelj ovog natjecanja je priča o samom stablu kojom se prikazuje važnost stabala za lokalnu zajednicu i njihova povezanost sa stanovnicima toga kraja. Svrha je u konačnici podići svijest javnosti o potrebi očuvanja stabala kao vrijednog prirodnog resursa važnog za život čovjeka, a posebice zbog sve izraženijih klimatskih promjena.

Vaša reakcija na temu