Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INA iskopala plinsko čudo

INA iskopala plinsko čudo

'Dotok na ovom ležištu je nestvaran'

INA je nedavno objavila da je kod Grubišnog Polja otkrila veliko nalazište plina i pokrenula postupak za izdavanje dozvola kako bi što prije počela eksploatacija

Na mjestu gdje su trajali višemjesečni istražni radovi i ispitivanja, samo glava bušotine daje naslutiti da ovdje slijedi ozbiljan posao, izvještava HRT.

Na bušotini Veliki Rastovac 1, otprilike 20-ak kilometara od središta Grubišnog Polja radovi su trajali tijekom svibnja i lipnja. Količine plina koje su ovdje pronađene tolike su da se željno iščekuje njihovo što skorije komercijalno iskorištavanje.

'Prilikom testiranja ostvarili smo maksimalan dotok od 140 tisuća kubičnih metara na dan što otprilike predstavlja oko 7% Inine proizvodnje', rekao je Goran Jović, direktor istraživačkog odjela Ine.

Kaže da je ležište toliko veliko da u proizvodnju žele uključiti još jednu bušotinu. Preduvjet za daljnja ulaganja ishođenje je takozvanog eksploatacijskog polja.

'Mi planiramo izgraditi priključni plinovod te pustiti polje u proizvodnju 2027. godine sukladno trenutačnom planu za dobivanje dozvola za eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj', ističe Jović.

U Grubišnom Polju također su presretni jer od ovoga ljeta i njihov proračun zahvaljujući plinskim nalazištima raste. S dvije bušotine u tom kraju tvrtka Podzemno skladište plina u sustav već isporučuje i do petnaest posto ukupne domaće proizvodnje.

'Mi smo u ovoj godini planirali negdje oko 4 milijuna kuna naših prihoda, s tim da pola od toga će uprihoditi županija tako da su to znatna sredstva koja će doći na naš žiro račun', rekao je Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja.

Dogodine će rudna renta dosegnuti i milijun eura, no bit će i još ulaganja. Pred otvaranjem je nova plinska stanica, a kad se za tri do četiri godine bušotine iscrpe, ležište će se prenamijeniti u podzemno skladište plina. Projekt vrijedan 67 milijuna eura jedna je od državnih strateških investicija koja će povećati sigurnost opskrbe domaćih potrošača.

Vaša reakcija na temu