Iz Crvenog jezera izvađena vrata i prozori te dijelovi flipera

Iz Crvenog jezera izvađena vrata i prozori te dijelovi flipera

Speleolozi su, uz izniman napor, sav odbačeni otpad izvukli iz jezera i adekvatno zbrinuli

Crveno jezero je hidromorfološki fenomen, jedinstven svojim oblikom i postankom. Najdublje je hrvatsko i jedno od najdubljih europskih jezera. Zbog iznimnih ekoloških i znanstvenih vrijednosti, Crveno jezero je 1964. godine zaštićeno u kategoriji spomenika prirode. Na temelju Zakona o zaštiti prirode, područjem upravlja Javna ustanova More i krš koja uz znanstvena istraživanja, svake godine provodi i ekološke akcije. 


Međutim, zbog osjetljivog ekosustava, akcije čišćenja ponekad budu izvan ustaljenog rasporeda. Jednu takvu hitnu ekološku akciju, Javna ustanova More i krš je po dojavi svojih čuvara prirode žurno organizirala proteklog vikenda. Naime, u grotlo jezera je bačen i po površini jezera je plutao krupni otpad. Ustanova je u suradnji s Turističkom zajednicom Imota i uvijek spremnom Hrvatskom gorskom službom spašavanja pokrenula složenu akciju čišćenja i izvlačenja otpada iz grotla jezera. 

Speleološke ekološke akcije ovakvog tipa su jako zahtjevne zbog konfiguracije terena i nepristupačnosti vodnom licu. Posebice kad je vodostaj nizak i kad se voda povuče u takozvani 'kazan' jezera.


Spuštanjem u samo grotlo jezera, utvrđeno je da se radi o odbačenim  vratima i prozorima te dijelovima zabavnih igara - flipera. Speleolozi su, uz izniman napor, sav odbačeni otpad izvukli iz jezera i adekvatno zbrinuli. Samu akciju je nadgledao i gradonačelnik grada Imotskog gospodin Ivan Budalić.

- Ovim putem apeliramo na sve građane da čuvaju prirodne ljepote te da se ovakve nemile scene više ne događaju - poručuju iz Ju More i krš. 


Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(65599, "");
Pregledaj komentare