Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: DNŽ JUG HRVATSKE Započeo projekt 'Susport'

JUG HRVATSKE Započeo projekt 'Susport'

Unaprijedit će se energetska učinkovitost lučkih uprava Dubrovnik i Ploče

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA sudjelovali su na online kick-off sastanku projekta 'SUStainable PORTs', odnosno ‘SUSPORT’ koji je nedavno ugovoren u sklopu INTERREG programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014-2020.

Uvodni dio sastanka vodili su predstavnici vodećeg partnera – mreža lučkih uprava za područje istočnog Jadrana iz Trsta te predstavnici Zajedničkog tajništva INTERREG Programa Italija – Hrvatska koji su se osvrnuli na ciljeve, očekivane rezultate i aktivnosti projekta u cijelosti, kao i na programska pravila koji uvjetuju postupanja partnera i prihvatljivost nastalih troškova na projektu.

Nakon predstavljanja tematskih radnih paketa, predstavnici Regionalne agencije DUNEA su u ime Dubrovačko-neretvanske županije, kao nositelja radnog paketa promotivnih aktivnosti, detaljnije predstavili obveze partnera te očekivane vrijednosti i pokazatelje u dijelu promocije i vidljivosti cjelokupnog projekta.

Cilj projekta 'SUSPORT' je unaprijediti razinu održivosti okoliša i energetske učinkovitosti u lukama na programskom području putem unapređenja poboljšane suradnje ključnih dionika – institucija te u aktivnostima dugoročnog upravljanja u ovom području rada s obje strane jadranskog mora. Konkretno, sve će luke obuhvaćene projektom, nakon razmjene najboljih iskustava, analize stanja te izrade akcijskih planova u dijelu održivosti okoliša i energetske učinkovitosti, pristupiti izvršenju svojih pilot aktivnosti u svojstvu partnera.

Pilot aktivnosti partnera s područja Dubrovačko-neretvanske županije uključuju promjene u lučkim upravama Ploče i Dubrovnik, te će kroz projekt lučka uprava Ploče zamijeniti postojeću rasvjetu u lučkom području s LED rasvjetom, postaviti zaštitne barijere i senzore, te ugraditi novi energetsko učinkovitiji sustav klimatizacije. Lučka uprava Dubrovnik će zamijeniti postojeću rasvjetu u lučkom području s LED rasvjetom, a Dubrovačko-neretvanska županija će nabaviti energetsko učinkovitije vozilo. Na kraju će se rezultati projekta promovirati putem izrade prekogranične zajedničke strategije na temu održivosti okoliša i energetske učinkovitosti za koju se očekuje da će se uspješno moći primjenjivati i u drugim lukama, kako u programskom području, tako i izvan nje.

Pored nabrojenih partnera iz Dubrovačko-neretvanske županije, preostali hrvatski partneri su: Lučka uprava Rijeka, Lučka uprava Split, Lučka uprava Zadar i Klaster intermodalnog prijevoza Rijeka. Nositelj uloge vodećeg partnera na projektu je Lučka uprava istočni Jadran – Trst, dok su preostali talijanski partneri Zajednica za gospodarski razvoj Friuli, Lučka uprava sjeverni Jadran – Venecija, Međunarodno sveučilište Venecija, Institut za transport i logistiku – Bologna, Lučka uprava središnje-sjeverni Jadran, Ravenna, Lučka uprava središnji Jadran – Ancona, Razvojna agencija – Posebna agencija Gospodarske komore Chieti, Lučka uprava južni Jadran – Bari te Regija Friuli-Venezia Giulia.

SUSPORT je ugovoren kao strateški projekt u sklopu INTERREG programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014-2020. Ukupan proračun projekta je 7.142.000,00 eura, a proračun Dubrovačko-neretvanske županije iznosi 260.000 eura od čega 85 posto je sufinancirano putem Europskog fonda za regionalni razvoj, dok se 15 posto proračuna odnosi na udio vlastitih sredstava.

Vaša reakcija na temu