Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KAMION NA KAMPUSU, SVAĐA NA SJEDNICI 'Kod nas je u zadnje vrijeme uobičajeno da se bavimo opskurnim kabareom'

KAMION NA KAMPUSU, SVAĐA NA SJEDNICI 'Kod nas je u zadnje vrijeme uobičajeno da se bavimo opskurnim kabareom'

Odluku je donijelo Ministarstvo zaštite okoliša o okidanju deponija 21.12.2018. godine, dakle, prije 10 mjeseci. Imamo dva aktera ovog performansa, oba saborska zastupnika - rekao je župan Boban

Vrgorački gradonačelnik Ante Pranić dovezao je jutros kamion s otpadom na Kampus gdje se održava sjednica Županijske skupštine jer mu je bilo onemogućeno da ga odloži na odlagališta Mojanka, a župan Blaženko Boban na to mu je odgovorio da radi performans jer Županija nema nikakve veze s njihovim otpadom.

- To je problem kojeg su jedinice lokalne samouprave morale odavno riješiti. Nije primjereno da se rade performansi na jednoj ovako važnoj znanstvenoj instituciji, a i ova sjednica treba imati dignitet i raspravljati o značajnim pitanjima - komentirao je Boban.

Ante Pranić je upozorio kako je s radom prestalo pet odlagališta otpada, kako se do 2022. godine trebaju zatvoriti sva odlagališta na području županije. 

- U kojoj je fazi projekt Lećevica? U kojoj su fazi pretovarne stanice u Zagvozdu, na Hvaru i Braču? Tko je odgovorna osoba u Regionalnom centru čistog okoliša? Imamo neslužbene informacije da i privremena upraviteljica izlazi iz Centra. Je li točno da u zadnjih 20 i nešto dana nije potpisan niti jedan akt? - pitao je Pranić na početku aktualnog sata.

- Dvije su činjenice. Odluku je donijelo Ministarstvo zaštite okoliša o okidanju deponija 21.12.2018. godine, dakle, prije 10 mjeseci. Imamo dva aktera ovog performansa, oba saborska zastupnika. Reagiraju danas, a na izvoru su informacija. Na sastanku održanom 16. srpnja 2017. utvrđeno je da će Grad Vrgorac morati iznova izraditi tehničku dokumentaciju glede sanacije odlagališta, Fond je voljan cjelokupnu dokumentaciju sufinancirati u iznosu od 75%. Županija nije adresa za rješavanje ovih problema, obveza Županije je Lećevica, a u prvom dijelu je kristalno jasno i vidljivo što je obveza lokalnih zajednica. Bez obzira na to što ulazimo u period izbornih ciklusa, ali surađujemo na niz projekta sinergijom i zajedničkim radom. Mislim da smo jako kvalitetno do sada radili na sinergiji i mislim da možemo tako i dalje - rekao je Boban

Na dio pitanja koje se odnosilo na rokove izgradnje Lećevice odgovorio mu je dožupan Ante Šošić.

- Kod nas je u zadnje vrijeme uobičajeno da se bavimo opskurnim kabareom, gdje glavni glumci teško mogu igrati uloge koje je osmislio scenarist. Jasno je da je po zakonu zbrinjavanje otpada dužnost lokalnih samouprava i sada permanentnom bukom, nametanjem tema u kojima činjenice nemaju nikakve veze s onim koga se pita za rješenje problema pokušavamo nešto postići. To je kao da dođe rata kredita i prvom do sebe podnesete ratu da je plati i onda se još ljuti kada on to ne može. U trećem kvartalu 2020. će se graditi tri pretovarne stanice, Zagvozd i Brač, malo kasnije će se Hvar graditi. Što se tiče Vlatke Lucijanić Justić, ona će do daljnjeg obavljati svoju dužnost - odgovorio je Šošić

Ante Pranić nije bio zadovoljan odgovorima jer je zaključio kako na sva konkretna pitanja nije dobio odgovore.

- U rebalansu proračuna pričamo o smanjenju troškova. Mi pričamo o starom problemu kojeg je trebala riješiti Županija izgradnjom Lećevice. Sada kad su lokalne jedinice došle pred zid vi kažete da to nije vaš problem. Govorite da će biti izgrađeno, a nemate dozvole ni za pretovarne stanice. Šta će s otpadom 2022. godine? Zašto mi ne izdaju lokaciju dozvolu za sanaciju? Niste mi odgovorili tko je odgovorna osoba i je li potpisan akt? Ovo je pitanje Ministarstva i Županije. U Imotskom ne ukida odlagalište zbog političkih razloga, a ne želi primati otpad u Ploče jer je od tamo ministar zaštite okoliša. Sazovite sastanak s ministrom - rekao je Pranić.

- Kada vam je Ćorić sufinancirao izgradnju pročistača niste tako govorili - kazao mu je Šošić.

- Šta ima pročistač veze s ovim? - pitao ga je Pranić.

- Ima jer to što je vaša obveza tretirate kao obvezu svih drugih, a kada vam se nešto napravi onda se time hvalite kao svojim - dodao je Šošić.

- Pa nije ministar Ćorić sa svojim parama radio?! - odgovorio je Pranić, a daljnju prepirku prekinuo je predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar.

Vaša reakcija na temu