Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay KLIME 'JEDU' STRUJU Energetski stručnjak savjetuje kako smanjiti račune

KLIME 'JEDU' STRUJU Energetski stručnjak savjetuje kako smanjiti račune

Opteretit će i ovako skromne budžete

U vrijeme kada je kućanstvima cijena struje u prosjeku porasla za deset posto, a poduzetnici kilovat sat plaćaju tri puta skuplje - štednja električne energije itekako nam je na umu. No, pri ekstremnim se vrućinama spas često traži u dobro rashlađenim prostorima. Upravo klima-uređaji poprilično podižu iznose na računima hrvatskih građana. 

Klima uređaji opteretit će i ovako skromne budžete

U središnjem Dnevniku HTV-a istaknuto je kako su do prošle godine građanima liječnici savjetovali da povećaju temperaturu na klima uređajima, a danas nam to trebaju reći energetski stručnjaci.

Klima uređaji će prilično opteretiti i ovako skromne budžete. Stručnjak za tržište električne energije Nenad Kurtović istaknuo je da će opteretiti budžete tim više ako je temperatura u njima manja i ako se koriste više sati.

- Ako se temperatura postavi na 25 ili na 26 stupnjeva i tako pet ili šest sati u danu, onda je to trošak oko pet ili šest kuna u kućanstvima po danu. Kod poduzetnika je to puta tri, jer postoji ogromna razlika u cijeni - poručio je Kurtović.

'Neka se temperatura ne spušta na 20 ili 21 stupanj'

Za klima uređaj osnovno je pravilo da se temperatura ne spušta na 20 ili 21 stupanj.

- U toj varijanti bi trošak od pet ili šest kuna, porastao na petnaest do dvadeset kuna u danu - rekao je.

Kada klima uređaj radi, trebaju biti zatvoreni prozori i vrata. Uređaji koje ima svako kućanstvo, prijemnici, štednjaci, pogotovo oni na struju, hladnjaci, računala, također zagrijavaju prostorije u stanu.

- Tako da sve to treba ublažiti, a klima uređaje treba prilagoditi najboljem optimalnom rješenju - kazao je stručnjak za tržište električne energije.

Od 1. srpnja poskupljenje od 23 posto

Građani, a pogotovo poduzetnici strepe od idućeg obračunskog razdoblja. Može li se već sada predvidjeti što čeka hrvatske građane i poduzetnike?

- Nažalost, svi smjerovi idu u lošu stranu. Kućanstva su dobro prošla, jer su zaštićena do 1. listopada. Što se tiče poduzetnika, njima je cijena tri puta skuplja. I bojim se da će još rasti. Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) već je za jednu grupu potrošača donijela odluku da od 1. srpnja ide 23 posto gore - naglasio je Kurtović. 

Znači, daljinske upravljače od klima uređaja u ruke i temperature neke ne idu ispod 26 stupnjeva. 

Vaša reakcija na temu