Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Koncentracija lebdećih čestica u zraku je 100 posto veća nego jučer: 'Preporučujemo građanima da ne izlaze iz domova, pogotovo ugroženim skupinama'

Koncentracija lebdećih čestica u zraku je 100 posto veća nego jučer: 'Preporučujemo građanima da ne izlaze iz domova, pogotovo ugroženim skupinama'

Kvaliteta zraka u Splitu nije dobra

U odnosu na jučer, danas se situacija drastično promijenila s kvalitetom zraka u Splitu, što je već jutros bilo na oko vidljivo. 

Vrijednosti koncentracije lebdećih čestica u zraku povećale su se za sto posto!
Topli saharski zrak sa sobom je donio pijesak zbog čega su već u četvrtak porasle vrijednosti čestica PM10 (veličine do 10 mikrona) i PM2.5 (veličine do 2,5 mikrona) u zraku, naročito u Splitu. 

No, danas je koncentracija lebdećih čestica bitno veća, zato je Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo preporučio građanima da ne izlaze iz svojih domova, pogotovo ugroženim skupinama - bebe i djeca, starije osobe, osobe s kroničnim stanjima te srčani i plućni bolesnici. 

Svakako im to preporučuje zbog vrućine, ali i koncentracije lebdećih čestica u zraku.

Udisanjem, manje čestice mogu ući u pluća i izazvati poteškoće u gornjem dišnom sustavu te otežati tegobe astmatičarima. 

Simptomi koje izaziva saharski pijesak kod osjetljivih ljudi, slični su onima koje uzrokuju alergije.

Vaša reakcija na temu