Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Boris Mataković LJEPOTA SA SVRHOM Miss Hrvatske u akciji za zaštitu okoliša, provjerite kako se snašla

LJEPOTA SA SVRHOM Miss Hrvatske u akciji za zaštitu okoliša, provjerite kako se snašla

Katarina Mamić i C.I.O.S. Grupa pokazali kako reciklirati auto-olupine

Ovogodišnji izbor Miss Hrvatske za Miss Svijeta nosi i društveno odgovornu notu. Pod motom 'Ljepota sa svrhom, živim zeleno (think green)' ovogodišnji Izbor jasno označava opredijeljenost za rješavanje problema zbrinjavanja otpada i njegove ponovne uporabe. Stoga je Katarina Mamić, aktualna Miss Hrvatske, u suradnji s C.I.O.S. Grupom, ovogodišnjim partnerom u projektu 'Ljepota sa svrhom', pomogla u zbrinjavanju auto-olupina te time i vlastitim primjerom dodatno naglasila važnost odgovornog gospodarenja otpadom i njegovog recikliranja. 

- Akcijom, u suradnji s C.I.O.S. Grupom, željela sam ukazati da svatko od nas može uvelike doprinijeti zaštiti prirode, a vlastiti život učiniti ekološki prihvatljivijim i odgovornim prema budućim generacijama. Auto-olupine se mogu jednostavno i besplatno predati na recikliranje i time napraviti nešto korisno za okoliš. Više od 95 posto svake olupine može se ponovno upotrijebiti i reciklirati i time dobiti sirovine koje možemo ponovno koristiti. Osim što ćemo okoliš učiniti čišćim i ljepšim, prilikom predaje cjelovitog vozila može se i zaraditi - jedna kuna po kilogramu, odnosno prosječno tisuću kuna za jedno vozilo, pa zar to nije odlično? - izjavila je Katarina Mamić, koja je svoju ekološku akciju započela pozivom na besplatni broj 0800 0204, promptno ugovorivši uklanjanje auto-olupine iz prirode i preuzimanje na obradu. 


Katarina je s osobom zaduženom za uklanjanje auto-olupine sudjelovala u izvlačenju. Tako se i sama uvjerila u način rada i što je sve moguće ponovno iskoristiti, pratila je cijeli proces proizvodnje sekundarnog čelika, najkvalitetnije gotove sirovine za željezare, čijim se korištenjem smanjuju emisije stakleničkih plinova. Na primjeru auto-olupine, aktualna Miss Hrvatske je ukazala na puni smisao recikliranja – od predmeta koje više ne koristimo dobivamo nove proizvode i sirovine za ponovnu uporabu i nove proizvodne procese. 

- Postoje moderne tehnologije koje omogućavaju pretvaranje otpadnih materijala u vrijedne sirovine i nove resurse, bez negativnih utjecaja na okoliš i zdravlje. Danas svi pričaju o plastici - plastična vrećica proizvede se za jednu sekundu, koristi 20 godina, a treba joj do 400 godina za razgrađivanje u prirodi! Znate li da se od 18 recikliranih plastičnih boca može napraviti jedna majica nogometnog dresa? Nemojmo stoga odbacivati otpad u prirodu i narušavati njezin sklad, pokažimo odgovornost - poručila je Miss Hrvatske Katarina Mamić na kraju svoga druženja sa zaposlenicima C.I.O.S. Grupe, najveće privatne grupacije u Hrvatskoj i regiji u sektoru gospodarenja otpadom. 


Vaša reakcija na temu