Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Matas: Možda je ovo mali korak za Grad Split kao instituciju, ali je veliki za građane jer ulazimo duboko u sferu Smart Cityja

Matas: Možda je ovo mali korak za Grad Split kao instituciju, ali je veliki za građane jer ulazimo duboko u sferu Smart Cityja

Na potezu od Jadranskog mosta do rampe na Zenti, 82 led lampe na 80 stupova će godišnje uštedjeti oko 60 tisuća kuna

Paljenjem svjetla putem tableta je demonstrirano kako funkcionira nova, pametna i energetski učinkovita javna rasvjeta na Bačvicama. Na potezu od Jadranskog mosta do rampe na Zenti, 82 led lampe na 80 stupova će godišnje uštedjeti oko 60 tisuća kuna. Ovaj projekt je financiran sredstvima EU, a izabran je među 35 najboljih nakon dvije faze odobravanja, u prvoj između 640 ideja, a u drugoj između 91.

Grad Split je jedan od deset partnera na projektu CitiEnGov u kojem je vodeći partner razvojna agencija SIPRO Ferrara iz Italije. Partneri su još gradovi Ludwigsburg iz Njemačke, Bydgoszcz i Grodzisk iz Poljske, te energetske agencije SINERGIS iz Italije, WEIZ iz Austrije, GOLEA i LEAG iz Slovenije, HBMO iz Mađarske.

- Možda je ovo mali korak za Grad Split kao instituciju, ali je veliki za građane jer ulazimo duboko u sferu Smart Cityja ovim novim sustavom. Pričamo o 18 tisuća kvadrata koje je dobilo pametnu rasvjetu, energetski učinkovitu i štedljivu, daljinski upravljanu pomoću svih tehnologija, računala, tableta i mobitela...- kazao je koordinator projekta Hrvoje Matas.


O kakvoj se uspješnoj ideji radi je potkrijepio time što je izabrana među 35 najboljih nakon dvije faze odobravanja, u prvoj između 640 projekata, a u drugoj u između 91 prijavljenog projekta.

Dogradonačelnik Nino Vela je naveo kako je svaki projekt sufinanciran iz EU fondova plod dugotrajnog postupka i uče  da strpljivost, upornost, kvalitetan rad te poštivanje propisa vode do rezultata.

- Grad Split u ovaj projekt predviđen za tri godine ulaže 1,5 milijuna kuna, od ukupno 15 milijuna kuna i  počinjemo s prvim projektom, pametnom  javnom rasvjetom. 

 To je zapravo jedan smjer kojim namjeravamo obnoviti kompletnu javnu rasvjetu. Sve to u sklopu sveobuhvatnog projekta Smart Cit tako da bi naše gradske resurse na mudriji način koristili – rekao je Vela.


Da pojasnimo kako funkcionira, modul komunicira putem GSM mreže s računalnim sustavom koji je na raspolaganju djelatnicima gradske uprave zaduženima za javnu rasvjetu, dostupan je putem računala, tableta ili mobitela 24 sata dnevno.

Sam sustav omogućava centralizirano kontinuirano daljinsko upravljanje i regulaciju rasvjete, grupno i pojedinačno, s neograničenim brojem promjena tijekom noći, regulaciju jačine svjetlosti u rasponu 0 do 100 posto...

Vrijednost ugrađene opreme i radova je ukupno oko 536 tisuća kuna, a od čega je 85 posto financirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, 9 posto sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i 6 posto sredstvima Grada Splita. Osim godišnje uštede od 60 tisuća kuna,ima jaku ekološku komponentu, smanjenje ugljik – dioksida od 11,5 tona.

Vaša reakcija na temu