Foto: Veljko Martinović MATE ŠIMUNDIĆ: Ni Plenković ne vjeruje u HDZ-ove priče o Lećevici

MATE ŠIMUNDIĆ: Ni Plenković ne vjeruje u HDZ-ove priče o Lećevici

Priča o Lećevici i izgradnji centra za gospodarenje otpadom priča je o HDZ-ovom upravljanju ovom županijom, poručuje kandidat Domovinskog pokreta za župana

Sada je potpuno jasno kako ni predsjednik Vlade Andrej Plenković ni Vlada ne vjeruju u obećanja Blaženka Bobana i HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije o Regionalnom centru čistog okoliša u Lećevici, poručuje Mate Šimundić, kandidat Domovinskog pokreta za splitsko-dalmatinskog župana. Pojašnjava kako u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021.-2026., čiji je nacrt nedavno predstavljen, nema niti slova o 'najvećem projektu na jugu Hrvatske', kako mu već godinama tepaju u županijskoj administraciji. 

- Iako Nacionalni plan oporavka sadrži i poglavlje o gospodarenju otpadom, Lećevica se nigdje ne spominje. Očito u Vladi imaju mnogo bolje informacije o stanju u kojem je projekt, nego je to slučaj s građanima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kojima županijska administracija informacije pušta na kapaljku. Ne čudi što je Plenković projekt splitsko-dalmatinskog HDZ-a prekrižio, kad se zna da taj projekt nije podijeljen u faze izrade i da nema jasno definiranih rokova kada koja faza mora biti dovršena. Ovo je jedan od razloga zašto se realizacija razvlači već dvadeset godina, a troškovi samo rastu - poručuje Šimundić. 

Dodaje da iako u Županiji govore da će Centar proraditi već za nekoliko godina, to je nerealno i neizvedivo, jer ni zemljište - na kojem bi se Centar trebao graditi - još nije otkupljeno. 

- Nisu utvrđeni ni principi rada Centra jer u planovima stoji da će dio otpada razvrstavati gradovi i općine, a dio da će se razvrstavati u Centru. Međutim, još nitko nije odredio koliko točno nerazvrstanog otpada ide u Lećevicu. Očito je i Plenković uvidio da je projekt neozbiljno napravljen, pa ga je odlučio izostaviti iz Nacionalnog plana oporavka i raspodjele europskog novca. Priča o Lećevici i izgradnji centra za gospodarenje otpadom priča je o HDZ-ovom upravljanju ovom županijom. To je princip: Može ovako, a može i onako! Bez plana, programa i ozbiljnog pristupa. Godinama se čekalo, najavljivalo... Kao da će netko drugi doći izvana i odraditi naš posao i zbrinuti naše smeće. Traljavost i nekompetentnost proizlazila je iz sigurnosti izborne pozicije i suverenog vladanja županijom - kaže Šimundić i naglašava kako HDZ takvu poziciju nije shvatio kao obvezu prema građanima da svojim radom opravda povjerenje i radi na dobrobit naroda. 

- Upravo suprotno, u HDZ-u su lagodnu poziciju u županijskoj skupštini shvatili kao situaciju u kojoj ne treba niti što raditi niti ikome odgovarati za svoj nerad i neznanje. Vrijeme je da se takva praksa promjeni. Dosadašnjem načinu vladavine Blaženka Bobana i njegovih 98 savjetnika ne vjeruje čak ni Andrej Plenković, a ne vjeruju ni stanovnici županije koji su se naslušali obećanja bez pokrića - zaključuje Šimundić.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(94219, "");
Pregledaj komentare
29