Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: TZ Orebić Međunarodna ekološka akcija čišćenja podmorja u Lovištu: 'Imat ćemo posla'

Međunarodna ekološka akcija čišćenja podmorja u Lovištu: 'Imat ćemo posla'

Očekuje se od 40 do 60 sudionika

Ekološki ronilački klub Lanterna u nedjelju, 24. rujna, s početkom u 10 sati organizira međunarodnu ekološku akciju čišćenja podmorja u uvali Lovište. 

Prva je to akcija ovog tipa za Lanternu, novi ronilački klub na poluotoku, a već su uspjeli animirati i goste iz inozemstva da daju svoj doprinos ljepšem i čišćem podmorju. Akciju je financirala Općina i TZ općine Orebić na čijem se području nalazi i ovo mjesto.

'U čišćenju podmorja sudjelovat će ronioci s čitavog Pelješca i Korčule, kolege iz Metkovića, Bosne i Hercegovine..., a dolazi nam i ekipa vatrogasaca iz Münchena. Zahvaljujemo i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, koji će se pridružiti s medicinskim timom i dva svoja gumena čamca u koja ćemo tovariti smeće, kao i Lučkoj kapetaniji, koja će biti tu sa svojim brodom', kazao je Igor Đuričić, predsjednik Ekološkog ronilačkog kluba Lanterna. 

Iako je ovo prva njihova akcija ovog tipa, vjeruju da će prerasti u tradicionalnu, jer potrebe, nažalost, ima.

'Uvala je poprilično velika i poznato je sklonište za goste na brodovima i jedrilicama, koji su dosta nepažljivi i bacaju plastične i staklene boce te drugi otpad u more. Već smo ronili uvalom i uvjerili se da ćemo u nedjelju imati posla', rekao je Đuričić. 

Okupljanje sudionika je na rivi u 10. Očekuje ih se između 40 i 60. Nakon što domaćini odrade 'briefing' i razvezu ronioce po uvali, čišćenje bi trebalo početi oko 11 sati. U 14 sati planiran je ručak u restoranu Porat te dodjela zahvalnica sudionicima. U slučaju lošeg vremena, akcija se neće odgađati, jer, kako je istaknuo Đuričić, svakako će biti mokri.

'Lovište je specifično po tome da ima puno sunčanih dana, a i pratimo prognozu koja kaže da će u nedjelju okrenuti na buru', istaknuo je te napomenuo kako su animirali i najmlađe, pa će djeca, sukladno mogućnostima, iznositi otpad iz mora i tako dati svoj doprinos u širenju svijesti o važnosti očuvanja prirode.

Vaša reakcija na temu