Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Facebook MJESTO KOJE HOĆE ŽIVJETI Mještani Vranjica prosvjedovat će brodicama u Sjevernoj luci

MJESTO KOJE HOĆE ŽIVJETI Mještani Vranjica prosvjedovat će brodicama u Sjevernoj luci

Okupit će se u subotu, minutu prije podne

Građanska inicijativa 'Mjesto koje hoće živjeti 2020' u subotu organiziraju prosvjed brodicama u Sjevernoj luci kako bi iskazali nezadovoljstvo nerješavanjem ekoloških pitanja u Vranjičkom bazenu. Prosvjed počinje minutu prije podne. 

- Ovim prosvjedom tražimo hitno zaustavljanje divlje brodogradnje koja se uz prešutno odobravanje vlasti, odvija na prostorima bivše tvornice Salonit i bivšeg Brodoremonta, kao i na dijelu Sjeverne Luke - vez br.1. Svakodnevno se događaju ekološki incidenti. Nekontrolirano pjeskarenje i brušenje brodova na otvorenom obavijaju nas kancerogenim česticama koje udišemo, stalno izlijevanje nafte i kemikalija u more, ogromne količine brodograđevnog otpada koje se noću pali... ugrožavaju naše zdravlje i zdravlje naše djece - poručuju iz Inicijative.

Osim toga, traže i hitnu zabranu iskrcaja, čuvanja i ukrcaja raznih vrsta ugljena u Sjevernoj luci na otvorenom. 

- Zbog djelovanja vjetra ugljena prašina i sitni dijelovi lete zrakom i predstavljaju ugrozu za zdravlje naših stanovnika. Obavljanje ove djelatnosti u luci može se obavljati samo nakon izgradnje sustava neprekidnog polijevanja ugljena vodom, kao i sustava zbrinjavanja iste vode, kako se ista ne bi izlijevala u more. Hitno tražimo i zaustavljanje pokušaja gradnje naftnog terminala u Sjevernoj luci. To je grozomorno za sve naše mještane kao i naše susjede na predjelu Brda, Solina i Kaštela. Najave predviđaju kapacitet od čak 56.000 m3 - navode iz Inicijative.

Dodaju kako terminal i operacije iskrcaja, skladištenja i pretovara predstavljaju ogroman niz vrlo vjerojatnih i ostvarljivih rizika, kao što su: izlijevanja nafte i njenih derivata u more i ili na samo područje terminala, emitiranje plinova u zrak, požara u bilo kojem dijelu segmenta operacija te eksplozije u bilo kojem trenutku.

- Pokušajmo zamisliti crni scenarij eksplozije 56.000 kubika nafte/derivata u kojem onda svi elementi rizika se ostvare. Od eksplozivnog udara, po kojem slijedi požar i izlijevanje nafte/derivata u more, u vrlo kratkom roku od Vranjica i njegovih mještana, kao i susjednih stanovnika Splita i Solina ne bi ostalo ništa. Upravo zbog navedenog ovakvi terminali se nigdje u svijetu ne grade u gusto naseljenom mjestu, a pogotovo ne u konfiguraciji zaljeva kao što je Kaštelanski zaljev. U prosvjedu će nam se pridružiti i stanovnici Solina, Kaštela i Splita, čije zdravlje je jednako tako ugroženo neodrživim stanjem u Kaštelanskom zaljevu - zaključuju.

Vaša reakcija na temu