Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Konrad Skotnicki Mlada Solinjanka u pokretu Fridays for Future: 'Hrvatska treba poduprijeti embargo na rusku naftu i plin te provesti brzu ekološku tranziciju'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Mlada Solinjanka u pokretu Fridays for Future: 'Hrvatska treba poduprijeti embargo na rusku naftu i plin te provesti brzu ekološku tranziciju'

'Potreban prestanak financiranja rata u Ukrajini'

Pred početak izvanrednog sastanka Europskog vijeća, predstavljenog kao ključni trenutak za odgovor Europske unije na ruski rat protiv Ukrajine te tri mjeseca nakon napada na Ukrajinu, aktivistkinje za klimatsku pravdu povezane s pokretom 'Fridays for Future' došle su u Bruxelles kako bi pozvale EU političare da prestanu financirati rat Vladimira Putina, ali i druge diktatore, kroz fosilna goriva. Mladi aktivisti iz 12 različitih zemalja održali su akcije i izvještavali o rezultatima sastanka jer prisutni političari ne uspijevaju ispuniti ono što su obećali, bilo da je riječ o solidarnosti s Ukrajinom ili adekvatnoj klimatskoj akciji. Poseban naglasak stavljen je na perspektive aktivistkinja iz istočne Europe.

Mladi iz Ukrajine, Hrvatske, Poljske, Mađarske, Moldavije, Slovačke, Grčke, Češke, Austrije, Italije i Njemačke zagovaraju europski embargo na plin, naftu i ugljen iz Rusije od početka invazije na Ukrajinu. Zajedničkim snagama, ovaj put u Bruxellesu, zahtijevali su EU embargo na sva ruska fosilna goriva i brzu, ali pravednu tranziciju na 100% obnovljive izvore energije. 

'Unatoč riječima solidarnosti takozvanih europskih lidera, Europska unija platila je više od 55 milijardi eura za ruska fosilna goriva samo od 24. veljače. Na ovaj način demokratske države sufinanciraju Putinov ratni stroj i genocid u Ukrajini', poručili su.

U nedjelju u 18.30 na Schumanovom trgu mlade klimatske aktivistkinje održale su akciju solidarnosti 'Stop fueling war' ('Stop podupiranju rata'). Osim što su kroz foto akciju poslali izravnu poruku čelnicima EU-a u posljednjim trenucima prije sastanka, aktivisti su održali i govore u kojima su istaknuli kako ovisnost Europe o fosilnim gorivima pokreće klimatsku krizu i potpiruje trenutni rat u Ukrajini. 

U ponedjeljak ujutro obratili su se zemljama koje blokiraju embargo i 'poželjeli dobrodošlicu' njihovim čelnicima sa snažnim, ali istim zahtjevom - 'prestanite podupirati rat, potpuni embargo sad'. Aktivisti su, među ostalim, odradili i foto akciju ispred Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Europskoj uniji gdje su susreli glasnogovornicu Predstavništva Morenu Žagar i zatražili razgovor s članovima Predstavništva oko embarga na ruska fosilna goriva. Zahtjev za razgovor za taj je dan odbijen s opravdanjem zauzetosti oko posebnog sastanka i smanjenog kapaciteta zbog Dana državnosti, ali nakon razmjene kontakta klimatski aktivisti iz Hrvatske iščekuju budući sastanak. 

Navečer, dok su političari vodili neformalne razgovore uz večeru, aktivisti su poslali konačnu video poruku EU političarima ispred Kuće europske povijesti:


'Znanost je jasna - naša gospodarstva i životi više se ne mogu temeljiti na fosilnim gorivima. Stručnjaci su također sigurni da je industrija fosilnih goriva oduvijek bila temelj za patnju, nasilje i smrt. Europa više ne može poticati autoritarne režime kupujući krvavi plin, naftu i ugljen. Dok se oslobađamo okova Putinovog režima, ne možemo pasti u zagrljaj još jednog autokrata koji sjedi na nalazištima fosilnih goriva', izjavila je jedna od aktivistkinja.

'Takozvani europski lideri trebali bi se prestati hvaliti svojom solidarnošću putem hashtagova i početi raditi ono što je trebalo učiniti prije mnogo godina – voditi svijet prema zelenoj, mirnoj i pravednoj budućnosti, temeljenoj na 100% obnovljivoj energiji i smanjenju potrošnje energije. Industrija fosilnih goriva ignorira znanost i Pariški sporazum te sufinancira ratove. Moramo tome stati na kraj, a prisutni političari bi to trebali učiniti tijekom ovog sastanka jer bi rat mogao završiti za nekoliko tjedana ako se odluče na potpuni embargo', izjasnila se jedna od aktivistkinja iz delegacije.

O važnosti embarga, aktivisti su se izrazili i putem Fridays for Future društvenih mreža:

U akciji je sudjelovala i dvadesetogodišnja Solinjanka Mia Bradić.

'Najavljeni embargo na rusku naftu koja se prevozi tankerima važan je korak naprijed, ali samo uz potpuni prestanak financiranja rata u Ukrajini i kupovanja ruskih fosilnih goriva, Europska unija može se nazivati predvodnikom u očuvanju mira. Hrvatska treba poduprijeti embargo na svu rusku naftu i plin te provesti brzu, ali pravednu ekološku tranziciju na 100% obnovljive izvore energije i smanjiti generalnu potrošnju energije. U tom procesu, potrebno je centrirati radnike fosilnih industrija i ponuditi im bolja radna mjesta povezana sa zelenom energijom', poručila je. 

Vaša reakcija na temu