Foto: Joško Šupić Splitski Most: Kako prisiliti političare da uspostave ekološki sustav gospodarenja otpadom

Splitski Most: Kako prisiliti političare da uspostave ekološki sustav gospodarenja otpadom

Vodeći se time da je ekologija odgovornost, Mostovci pozivaju građane da odvajanjem gdje su predviđeni samo kontejneri za miješani komunalni otpad, uz označavanje istih za različite vrste otpada, pošalju poruku da sustav nije dobar

 Most NL danas je održao konferenciju za medije na splitskoj Kili, ispred POS-ove zgrade zbog aktualne politike gospodarenja otpadom u Splitu. Upozorili su kako je potrebno uspostaviti ekološko gospodarenje otpadom, a građani to traže od odgovornih ljudi.

U Splitu još uvijek nema sustavnog rješenja za odvojeno prikupljanje otpada,a građanima i tvrtkama nije pojednostavljeno da odvajanjem smanje volumen otpada i utječu na cijenu usluge.

- Sve više korisnika traži odgovore oko formiranja cijena, a nejasnoće nisu otklonjene uopćenim izjavama odgovornih. Da, cijena se može formirati sukladno čl.33. Zakona o održivom gospodarenju otpadom i Odluci o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na od 31.01.2018., ali tu su brojna pitanja otvorena. Recimo, na temelju kojih konkretnih troškova je fiksni dio cijene određen u iznosu od 26 kuna, kako je određena jedinična cijena za pražnjenje volumena i kako je pretpostavljena količina otpada koju član domaćinstva proizvede. Odnosno, gdje je u praksi konkretno udovoljeno krovnom načelu: 'onečišćivač plaća'? Potrošač mora znati od čega se sastoji ova cijena, vrlo konkretno, a ne načelno, i sa svakom promjenom mora biti upoznat najmanje 30 dana prije primjene. Još sam 26.09.2018. postavio vijećničko pitanje gdje sam tražio da mi se odobri uvid u zahtjev za izdavanje suglasnosti na Cjenik koji je Čistoća dužna podnijeti u smislu čl.19. Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom - upozorio je Ante Čikotić, čelnik splitskog Mosta nezavisnih lista.

Objasnio je kako je tražio odgovor o datumu kada je objavljen cjenik na mrežnim stranicama tvrtke Čistoća, budući da su građanima prvo pristigle Izjave o načinu korištenja javne usluge, a cjenik koji je po zakonu bitan sastojak Ugovora o korištenju javne usluge, još nije bio objavljen na stranicama Čistoće. Spomenuta Izjava je sadržavala uglavak po kojem su građani ovjerili potpisima da potvrđuju kako su upoznati s uvjetima korištenja javne usluge.

- Odgovora nema! Pratio sam gotovo svakodnevno kada će Cjenik biti objavljen i sasvim sam siguran, a imam i dokaz, da do 23.11.2018. isti nije bio objavljen, a u primjeni je od 01.11.2018. Sramotno je i skandalozno na koji način se tretiraju građani Splita. Smatram da potrošač mora znati od čega se sastoji cijena, vrlo konkretno, a ne načelno – ističe Ante Čikotić i zaključio:

- Ne samo da je odvojeno prikupljanje i vraćanje u uporabu jedino u skladu s prirodom i ekološkom znanošću, nego je i tehnički izvedivo bez osobitih poteškoća. Naljepnicama ćemo označiti različite vrte otpada na kontejnerima za miješani komunalni otpad,i pozvati građane da tako, u postojećim uvjetima, odvajanjem plastike, stakla, papira, komposta, metala i konzervi i dr., pošalju poruku Gradu Splitu i Čistoći da sustavnije dobar. I da građani hoće odvajati i traže za to priliku.. Otpad je vrijedna sirovina na kojem se mogu otvoriti i zelena radna mjesta. Očito je da u gradu Splitu nedostaje političke volje, ambicije i znanja.Na Karepovcu svaki dan završava 650-700 kubika miješanog otpada.

Za kraj je pozvao odgovorne da prestanu koristiti varke i lijepe priče o odvajanju i da u praksi omoguće priliku za odvajanje 'na kućnom pragu'.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14