Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com MUKE S RECIKLAŽNIM DVORIŠTIMA U SPLITU Crkva stopirala Trstenik i Kamen, Orišac ispao iako jedini ima građevinsku dozvolu

MUKE S RECIKLAŽNIM DVORIŠTIMA U SPLITU Crkva stopirala Trstenik i Kamen, Orišac ispao iako jedini ima građevinsku dozvolu

Do kraja godine trebalo bi se odlučiti gdje će sve biti reciklažna dvorišta u Splitu. Ne ide baš glatko

O planu gospodarenja otpadom gradski vijećnici u Splitu glasali su prije godinu i pol dana, a dosad je dobivena tek jedna građevinska dozvola od šest potrebnih za izgradnju reciklažnih dvorišta. Zanimljivo, gradska vlast spremna je otpisati upravo tu jedinu parcelu na Putu Orišca za koju ima dozvolu za gradnju. Obrazloženo je da je preblizu drugoj lokaciji na Sirobuji i da ima zahtjevan teren pun tvrdog kamena pa bi izgradnja trebala doći znatno skuplje nego što se isprva mislilo. Za projekt reciklažnog dvorišta na Orišcu dosad je utrošeno 200 tisuća kuna, što će, makar kako sada stoje stvari, biti bačen novac. 


Hrvoje Akrap, voditelj Radne skupine za Plan gospodarenja otpadom, ne slaže se s takvom konstatacijom. Smatra da će se izgradnja dvorišta na Sirobuji doći znatno jeftinije, a pokriva zapravo isto područje. Osim Orišca, iz kombinacije su ispale i lokacije na Kamenu i Trsteniku jer su preblizu crkava. 

'Kamen je na prilično zabačenoj poziciji, u blizini još nekoliko lokacija, a Trstenik je bio dobar po kvadraturi, broju stanovnika i pristupnom putu, ali je na nezgodnom mjestu, između helidroma i crkve. Tu bi nosilo sve živo', kaže Akrap. 

U Plan je ušlo desetak lokacija, naknadno je ubačeno još deset, kako bi se pronašla najbolja rješenja, pojašnjava Akrap. Na Karepovcu će biti jedno dvorište, u Splitu ih moraju naći još pet. Izbačene su lokacije na Orišcu, Kamenu i Trsteniku, ostala je ona na TTTS-u, a dodani su još Sirobuja, Pujanke, Neslanovac i Kopilica. Nađena je i lokacija ispod Turske kule. Idealna je, kaže Akrap, ali se vodi spor od 2007. Ako se riješi, rado bi tu lokaciju mijenjali za Neslanovac. 

Zamjenske lokacije 

Kada se sve lokacije obrade, napravit će se izmjene Plana gospodarenja otpadom o kojem bi vijećnici mogli glasati krajem ove ili početkom iduće godine. Zašto sve tako ide sporo? Godinu i pol trebalo je čekati za jednu građevinsku dozvolu. 

'Moraju se dobiti brojne suglasnosti da bi se došlo do građevinske dozvole. Na Trsteniku nismo dobili odgovor crkve, Kopilica je stajala zbog jednog papira iz ministarstva', kaže Akrap. 

Tvrdi da otpisivanje Orišca nema veze s inicijativom vijećnika Ante Zoričića koji je predložio dvije zamjenske lokacije u blizini.

'Sirobuja pokriva i jedno i drugo. Nema potrebe da se na dio gdje su privatne kuće stave dva reciklažna dvorišta. Orišac je stavljen kao sekundarna lokacija. Ako propadne koja druga lokacija, možemo ga uvijek ponovno aktivirati', kaže Akrap. 

'To je brdo koje treba štemati'

Vijećnik Zoričić zatražio je promjenu lokacije na Putu Orišca nakon razgovora s vlasnikom turističkog objekta koji se nalazi u neposrednoj blizini lokacije nesuđenog dvorišta. Deset metara od bazena. Čovjek je zabrinut da će svoj objekt nakon izgradnje reciklažnog dvorišta morati zatvoriti. Zoričić tvrdi da će radovi zbog nezgodnog terena biti preskupi. 

'To je kameno brdo koje treba štemati. Akrap je rekao da će trebati potrošiti dva milijuna kuna samo na to. S vlasnikom terena u susjedstvu Grad Split se spori za područje oko Ulice hrvatske neovisnosti, spoja Sirobuje sa City Centerom one. Grad je već dva puta izgubio, a vlasnik je izrazio želju da mijenjaju zemljišta. On bi prepustio zemlju kod City Cenetra, a Grad bi mu dao zemlju na Putu Orišca da može okrupniti parcelu jer već ima 10 tisuća kvadrata', kazao nam je Zoričić. 

Ružmarin i lavanda


Treći razlog za izmještanje lokacije bio je taj da se uz reciklažno dvorište nalazi turistički objekt s apartmanima podignut legalno s urednim papirima. 'Dnevna doza splitskog nereda' otkrila je, međutim, da je vlasnik prisvojio dio gradske zemlje te na njemu uredio lijepi park. Zdanje je podignuto u zoni koja ne dozvoljava gradnju turističkih sadržaja. 

'To nisam znao. Znao sam da je na jedan manji dio uz cestu posadio ružmarine i lavandu jer je tu prije bila živica. No, izgleda da je uzurpacija puno veća od toga. Čovjek je zvao, ja sam ga saslušao u dobroj vjeri, nisam provjeravao vlasništvo. Grad je dosad za ovu lokaciju uložio 200 tisuća kuna, mislio sam da će Grad samo za poravnavanje terena uštedjeti 1,8 milijuna kuna. I dalje smatram da postoje razlozi da se lokacija izmjesti i da je to opravdano. Za uzurpirani dio nisam znao. Naravno da mi nije drago', kazao je Zoričić. 

'Ima privatan vrtal za goste na gradskom terenu'

'Dobio sam dojavu da četiri mjeseca stoji sva papirologija za gotovi projekt. Tražili smo da novinari i vijećnici pitaju dogradonačelnika Velu što je s Orišcem. Sve je bilo riješeno, trebalo je samo raspisati natječaj za radove. Vijećnik Čikotić ga je više puta pitao, Vela mu nije odgovorio. Javio se Akrap da razmatraju da to ipak ne bude tamo. Onda je Zoričić počeo pričati o tome. Otkrili smo da su apartmani izgrađeni u zoni za komunalno-servisersku namjenu. To je kao da ja izgradim hotel u Sjevernoj luci i tražim od grada da izmjesti luku. Otkrili smo i da je cijeli vrtal gradsko zemljište koje je on ogradio živicom. Ima svoj privatni vrtal na gradskoj površini za svoje goste', kaže Bojan Ivošević iz 'Dnevne doze splitskog nereda'. 

Smatra da argumenti za izmještanje reciklažnog dvorišta ne drže vodu. 

'Zoričić nema nijednu konkretnu brojku zašto je to preskupo. Ponudio je dvije lokacije. Jedna ne može zbog GUP-a, a druga nema pristupnog puta. Nisu moguće realno. Izgubili bismo 200 tisuća kuna uloženih u dokumentaciju. Osim toga, nama slijedi scenarij Napulj. Moramo požuriti s reciklažnim dvorištima, nemamo ih vremena seliti radi nečijih privatnih interesa kako kome padne na pamet. Na Kamenu se crkva buni, na Trsteniku isto. Penale plaćamo 2021., a 2023. ćemo doživjeti Napulj. Nevjerojatno je da razmišljamo o nečijem turizmu u komunalno-servisnoj zoni', zaključio je Ivošević. 

Vaša reakcija na temu