Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Na godinu uvezemo 270 milijuna eura povrća, a uzgajivači tone bili prisiljeni baciti

Na godinu uvezemo 270 milijuna eura povrća, a uzgajivači tone bili prisiljeni baciti

'Po toj cijeni se ne isplati robu pakirati'

Dijelu uzgajivača povrća iz okolice Virovitice u jeku turističke sezone otkupljivači su prestali otkupljivati paprike i krastavce. Stoga su bili prisiljeni tone tog povrća, zaorati u zemlju. Domaći uzgajivači ističu da je uz nesređeno tržište za sve kriv uvoz iz trećih zemalja izvan Europske unije.

Mjeseci ulaganja i truda obitelji Vedriš iz Starog Gradca završili su na podravskom pijesku. Dosad su bacili više od deset tona paprike i krastavaca.

- Otkupljivači su dogovoreno zatvorili otkup, svi. Cijena je bila preniska i dok je bio otvoren otkup cijena je bila 20 centi, a nama dnevni troškovi prerastu tih 20 centi po kilogramu da bi uopće mogli profitabilno živjeti. Zato je to tu gdje je jer bilo je dosta toga uvozne robe znači i Srbija i Albanija, rekao je Marin Vedriš iz Starog Gradca za HRT.

Nema novih slučajeva sumnje na ASK, prekršitelje mjera treba sankcionirati

Sastanak oko ASK

Tužna slika i u plasteniku mladog diplomiranog agronoma Ivana Počepana iz Starog Gradca. Baca i on brojne paprike koje je s entuzijazmom uzgajao.

- Tržište je takvo neuređeno, nekontrolirano da po toj cijeni meni se ne isplati tu robu pakirati. Manji mi je trošak baciti to na zemlju jednostavno, to je tužno jer tu je uloženo u plastenike u tehnologiju, naglasio je Ivan Počepan iz Rogovca.

Žale se i drugi proizvođači povrća. 

- Rade otkupljivači kojekakve ugovore. Međutim, ti ugovori vrijede samo dok roba ide, oni uzmu dok roba ne ide, snalazite se sami. Tako je i s paprikom krastavcima zeljem. Ljudu su zaorali, rekao je Vladimir Počepan iz Rogovca.

Na godinu uvezemo 270 milijuna eura povrća

- Imali smo proljetni kupus koji nažalost smo zaorali, zbog niske otkupne cijene i nepotražnje za robom, kazao je Saša Sever iz Starog Gradca.

- Prodali smo, ali bolje da nismo. Prodali smo 20 centi, ali dok platiš radnika navodnjavanje, prihrane - ima da te nema, dodao je Zoran Novak iz Rogovca.

Mnogi se žale da ne mogu sklopiti sigurne ugovore s otkupljivačima dok na godinu uvezemo povrća za 270 milijuna eura.

Vaša reakcija na temu