Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Biom Na raširen problem trovanja životinja upozorava se projektom 'BalkanDetox LIFE'

Na raširen problem trovanja životinja upozorava se projektom 'BalkanDetox LIFE'

Udruga Biom predstavlja aktivnosti

Udruga Biom organizira predstavljanje projekta 'BalkanDetox LIFE' kojem je cilj jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv trovanja divljih životinja i podizanje svijesti o problemu trovanja u zemljama Balkana. Održat će se 21. rujna u 18 sati u Sinju, u Palacini - Ulica Andije Miošića 5.

- Svrha okupljanja je predstavljanje problematike, dosadašnjeg rada, ali i planiranih aktivnosti. Uz predstavljanje, nadamo se i razmjeni iskustava i znanja te ugodnoj raspravi na temu ciljeva i aktivnosti projekata - navode iz udruge.

Projekt će predstaviti zaposlenici udruge Biom: Nera Fabijanić - voditeljica projekta, agronomkinja, Boleslaw Slocinski - stručni suradnik za zaštitu prirode, i Ivan Budinski - stručni savjetnik, iskusni ornitolog i inženjer šumarstva. 

- Trovanje je jedan od najčešćih i najopasnijih načina istrebljivanja predatora diljem svijeta. Najčešći je način trovanja životinja u Hrvatsko ilegalno i namjerno postavljanje zatrovanih mamaca, kao način borbe protiv šteta koje predatori mogu uzrokovati u stočarstvu i lovstvu. Prilikom ovakvih pokušaja trovanja redovito stradavaju druge životinje - pa čak i ljudi! Bjeloglavom supu, u Hrvatskoj zaštićenoj vrsti, to je i danas jedna od najvećih prijetnji. Trovanje je doprinijelo izumiranju ili smanjenju broja supova u većem dijelu Europe. Od četiri vrste europskih supova, dvije su na rubu izumiranja (kostoberina i sup starješina). U zadnjih 20 godina pronađeno je 465 otrovanih supova u 227 odvojenih slučajeva trovanja u zemljama jugoistočne Europe. U Hrvatskoj u zadnjih 16 godina otkrivena su 32 otrovana bjeloglava supa, 19 škanjaca, 20 gradskih golubova, 11 čagljeva, tri bijele rode, dva vuka, dvije vidre, dva orla štekavca te medvjed, suri orao, sova kukuvija, lisice, kune bjelice. Truju se redovno i domaće životinje - krave, psi i mačke. Pronađeni slučajevi su samo manji dio ukupne brojke. Problem je raširen i vrlo ozbiljan - ističu oganizatori.

Projekt 'BalkanDetox LIFE - Jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv trovanja divljih životinja i podizanje svijesti o problemu trovanja u Balkanskim zemljama' (LIFE19 GIE/NL/001016) započeo je u listopadu 2020. godine. Traje pet godina.

- Cilj projekta je poboljšanje upravljanja incidentima trovanja divljih životinja i postizanje značajnog smanjenja smrtnosti supova i drugih pogođenih divljih vrsta životinja, osiguravajući stvarni i kontinuirani angažman relevantnih državnih institucija u borbi protiv ovog pitanja te osvješćivanje javnosti o ovom problem - navode predstavnici.

 Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,832,811.00 €, a vodi ga Vulture Conservation Foundation iz Nizozemske s projektnim partnerima iz 7 zemalja: Hrvatska, Grčka, Albanija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Bugarska.

- Njegovi specifični ciljevi su: poboljšanje dostupnosti informacija o opsegu i problemu trovanja, osiguravanje angažmana relevantnih državnih institucija u borbi protiv ilegalnih trovanja divljih životinja, povećavanje broja otkrivenih slučajeva trovanja i procesuiranje istih, povećanje svijesti javnosti o problem trovanja, smanjenje broja slučajeva trovanja divljih životinja kao proizvod podizanja svijesti šire javnosti o ilegalnoj uporabi otrova u okolišu i opasnosti koje predstavlja za ljudsko zdravlje i divlje životinje, uspostava nacionalne radne skupine za borbu protiv trovanja i izrada operativnih protokola u slučaju trovanja - dodaju.

Projekt sufinanciraju program LIFE Europske unije i Fond za zaštitu okoliša. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare