Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bogdan Klarić NAKON POLA STOLJEĆA Marjan dobio novu promatračnicu na Sedlu. Vrijedna je 1,3 milijuna eura

NAKON POLA STOLJEĆA Marjan dobio novu promatračnicu na Sedlu. Vrijedna je 1,3 milijuna eura

Do nje vozi električni autobus, ulaz je besplatan

A vidi lipote - stih pjesme Spli'ski đir savršeno je opisao zapanjujuć pogled s nove promatračnice na marjanskom Sedlu, koja je danas svečano otvorena.

Moderno zadnje, visoko 20 metara, vrijedno je oko 1,3 milijuna eura. Jedinstvena konstrukcija, smještena na otprilike 150 metara nadmorske visine, zamijenila je staru promatračnicu koja je bila u funkciji gotovo pola stoljeća. Nakon nekoliko odgoda, konačno je otvorena za prve posjetitelje.

- Otvorena je nova splitska atrakcija koja pored svog futurističkog izgleda, podsjeća na budućnost Splita, na očuvanje naših najvrjednijih resursa, a to je sve ono što vidimo odavde. To je pogled na najlipši grad i najljepšu okolicu na svitu. No, ovaj objekt će služiti povećanju sigurnosti Marjana i cijelog ovog područja. Koristim ovu priliku da čestitam svima onima koji su strpljivo i predano radili na ovom projektu i koji su ga uspješno završili, a sve građane Splita i okolice, sve naše goste pozivam da guštaju u najljepšem pogledu na najlipši grad i okolicu na svitu - kazao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Inovativna arhitektura uključuje betonsku bazu nadograđenu s deset metalnih prstenova koji se šire prema vrhu, završavajući s platformom. Na samom vrhu platforme smještena je staklena struktura namijenjena za nadzornika, dodajući funkcionalnu i estetsku vrijednost cijelom objektu. Kroz unutrašnjost konstrukcije uzdiže se panoramski lift, a s njene sjeverne strane nalaze se pristupne stepenice za sve koji žele uživati u usponu do vrha.

Promatračnica je financirana sredstvima EU, a dijelom i sredstvima Splitsko-dalmatinske županije. Proces gradnje je trajao tri godine, ali se isplatilo čekati.  

- Osim primarne funkcije promatračnice u smislu protupožarne zaštite, otvorili smo novu splitsku atrakciju. Volimo reći da je to da će to biti najlipši pogled na najlipši grad na svitu i definitivno je nešto što će biti zanimljivo našim građanima i našim gostima. Pozivamo svih da se informiraju na stranicama Javne ustanove Park-šume Marjan, jer je kroz projekt kupljen električni autobus kojim možete doći do same promatračnice - poručila je Antonija Eremut Erceg, pročelnica Službe za razvoj grada. Istaknula je da je objekt pristupačan za osobe s invaliditetom, tako da pozivaju sugrađane da se najave Javnoj ustanovi Park-šuma Marjan i moći će sa svojim automobilom i pratnjom doći do same promatračnice.

Nova konstrukcija, djelo autora Emila Šverka, izgradila se u sklopu velikog europskog projekta 'Brdo prošlosti - oaza budućnosti', započetog još prije pet godina. U promatračnici će neprestano boraviti zaposlenici Javne ustanove koji obnašaju funkciju protupožarne zaštite na Marjanu. Toranj će biti povezan s rampama na ulazu i izlazu iz Marjan, tako da će se tako digitalizirati i centralizirati brojanje posjetitelja na Marjanu, ali će se i automatizirati procesi te uspostaviti bolja komunikacija.

Arhitekt Emil Šverko i Neno Kezić sudjelovali su u svečanosti otvaranja nove splitske atrakcije.

- Nije to baš jednostavno u Marjanu napraviti nešto što je modernije, a što ima nekakvih planskih ograničenja. Promatračnicu smo napravili s našim kolegama s fakulteta koji su radili konstrukciju, a čelik se pokazao kao najisplativiji i najefikasniji materijal - pojasnio je Šverko i izrazio zadovoljstvo što je konačno sve dovršeno i otvoreno za javnost.

Ovom danu se radovao i Stipe Mušura, diplomirani inženjer i voditelj zaštite od požara u park šumi Marjan koji je najavio da će 365 dana u godini, 24 sata dnevno, na vrhu promatračnice biti smješten zaposlenik Javne ustanove koji će se brinuti o protupožarnoj zaštiti i ranoj detekciji požara, što je primarna uloga promatračnice.

Ulaz u novu splitsku atrakciju je besplatan, a na njoj će istovremeno moći boraviti maksimalno deset ljudi, zato se posjetitelji mole za obzirnost i strpljenje.

Vaša reakcija na temu