Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash NE ZAPORIŽJE BEZ NAPAJANJA Zaštićena zona 'apsolutni je i hitan imperativ'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

NE ZAPORIŽJE BEZ NAPAJANJA Zaštićena zona 'apsolutni je i hitan imperativ'

Sigurnosna situacija se pogoršala

Sigurnosna situacija u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje dodatno se pogoršala, a postrojenje je izgubilo sav pristup vanjskom napajanju zbog ponovnog granatiranja tijekom noći, rekao je danas Rafael Mariano Grossi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prenosi RTL.

Granatiranje je oštetilo posljednji preostali funkcionalni dalekovod malo nakon ponoći, zbog čega se najveća europska nuklearna elektrana trenutno oslanja na svoje hitne dizelske generatore za električnu energiju koja joj je potrebna za hlađenje reaktora i druge bitne funkcije nuklearne sigurnosti i zaštite.

Ti generatori imaju goriva za deset dana, stoga je nedostatak električne energije izvan lokacije duboko zabrinjavajuće, rekao je glavni direktor.

'Ponovni početak granatiranja, kojim se pogađa jedini izvor vanjskog napajanja elektrane, iznimno je neodgovoran. Nuklearna elektrana Zaporožje mora biti zaštićena', rekao je.

Glavni direktor je u četvrtak razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, a također će razgovarati o tom pitanju u Ruskoj Federaciji početkom sljedećeg tjedna, prije povratka u Ukrajinu. Zaštićena zona 'apsolutni je i hitan imperativ' kako bi se spriječila nuklearna nesreća, rekao je.

Vaša reakcija na temu