Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NIJE DOVOLJNO Na tribini o gospodarenju otpadu u Sutivanu detektirani brojni problemi zajednički brojni manjim sredinama

NIJE DOVOLJNO Na tribini o gospodarenju otpadu u Sutivanu detektirani brojni problemi zajednički brojni manjim sredinama

'Nužno je mijenjati mentalitet ljudi, ako ne edukacijama, onda kažnjavanjem'

Odličan odaziv građana na tribini o gospodarenju otpadom, koja se održala u Sutivanu, u srijedu 15. ožujka, jasan je znak da se polako, ali sigurno razvija svijest o važnosti održivog gospodarenja otpadom, posebno ako se o toj temi promišlja u kontekstu jedne male otočne zajednice, kao što je Sutivan.

No, prepoznali su sudionici tribine, taj kontekst potrebno je proširiti na cijeli otok Brač, a potom i Dalmaciju, kako bi se uistinu stvorio sustav koji funkcionira. Jer, otpad prikupljen u Sutivanu ne ostaje u Sutivanu, a dugoročno ni na samom otoku. Odvojeno prikupljeni otpad dalje se ne može plasirati na tržište, troškovi plasmana takvog otpada s otoka na kopno i dalje, znatni su, a korist minimalna, zbog čega čitav sustav odvojenog prikupljanja otpada, barem na otoku, ne funkcionira kako je zakonom i propisima zamišljeno. Upravo se o sustavu gospodarenja otpadom, i zakonskim okvirima koji definiraju taj sustav, najviše i raspravljalo na tribini, uglavnom ukazujući na brojne njihove nedostatke koji bitno umanjuju smislenost edukacija koje se fokusiraju na važnost i načine odvajanja otpada.

- Općina planira u naredne dvije do tri godine u potpunosti opremiti i osposobiti sustav gospodarenja otpadom na području Sutivana, unatoč tome što sam sustav na razini države ne funkcionira - ističe načelnik Općine Sutivan, Ranko Blažević

- Na plažama ćemo postaviti 10 instalacija ribe Goby kako bi se u njih prikupljao plastični otpad s plaža, a pripremamo i rješenje za opuške - dodao je.

No, kako ističe jedan od sudionika tribine - ni to nije dovoljno. Nužno je mijenjati mentalitet ljudi, ako ne edukacijama, onda kažnjavanjem. Općina Sutivan do sada je naplatila tek dvije kazne zbog nepropisno odloženog otpada i u tom smislu planira povećanje aktivnosti kako bi se i tako regulirao problem gospodarenja otpadom. A problemi su raznoliki - od korištenja zaštićenog kulturnog dobra kao odlagališta otpada, do zatrpavanja kontejnera u rubnim dijelovima naselja otpadom iz susjednih naselja, koja zbog drugačijeg sustava gospodarenja otpadom, drugačije taj otpad naplaćuju svojim građanima koji ga onda, uštede radi, odlažu u susjednu općinu.

Dok se ovi problemi ne riješe na razini sustava koji u obzir uzima specifičnost malih sredina kao što je Sutivan, ali i pitanja odvoza otpada s otoka, jedino što preostaje jest, zaključili su sudionici tribine, ukazivati na važnost osobne odgovornosti u kontekstu gospodarenja otpadom te otočane informirati i educirati o načinima smanjenja količine proizvedenog otpada.

Vaša reakcija na temu