Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Markus Spiske from Pixabay OD PONOĆI Ovo su nove cijene goriva

OD PONOĆI Ovo su nove cijene goriva

Vladina uredba

Vlada je danas, 26. rujna 2022., održala 151. telefonsku sjednicu. Na njoj je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Sukladno donesenoj Uredbi način izračuna najviše maloprodajne cijene jednak je za sva maloprodajna mjesta u RH za benzinsko i dizelsko gorivo, i to sukladno formuli sa sedmodnevnim obračunskim razdobljem i ograničenom maržom od 0,65 kuna po litri.

Cijena plavog dizela fiksirana je na 8,49 kuna po litri, priopćili su iz Vlade.

Uredbom se definira i najviša maloprodajna cijena ukapljenog naftnog plina (UNP, smjesa propan - butan za velike spremnike i za boce) na način da je marža za spremnike ograničena na 2,80 kuna po kilogramu. U bocama je cijena ograničena na 13,94 kuna po kilogramu.

Nove cijene iznosit će 10,49 kuna po litri za benzinsko gorivo (smanjenje za 0,09 kuna), 12,19 kuna po litri za dizelsko gorivo (smanjenje za 0,10 kuna), 8,49 kuna po litri za plavi dizel, 9,99 kuna po kilogramu UNP za spremnike (porast za 0,30 kuna po kilogramu) i 13,94 kuna po kilogramu UNP za boce.

Da nema mjera Vlade i da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iznosile bi: 12,37 kuna po litri za benzinsko gorivo, 14,23 kuna po litri za dizelsko gorivo, 9,45 kuna po litri za plavi dizel, 11,84 kuna po kilogramu UNP za spremnike i 16,58 kuna po kilogramu UNP za boce.

Vaša reakcija na temu