Održiv način života njeguje prirodne ljepote Supetra
Odvajanje otpada je lako! Piše: Dalmatinski portal

Održiv način života njeguje prirodne ljepote Supetra

Treba obratiti pažnju na unos stvari u dom, a to je posebno bitno kod kupovine namirnica

'Odvajanje otpada je lako!' kampanja je kojom Komunalno društvo GRAD d.o.o. informira građane o bitnosti razdvajanja otpada. Otpadni materijal odvaja se u spremnike koji će biti dodijeljeni svakom kućanstvu za razvrstavanje na kućnom pragu. Kampanja je pokrenuta u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te se projektom podiže kvaliteta usluge u Supetru, Mircima, Škripu i Splitskoj. Osim recikliranja i odvajanja otpada, za očuvanje okoliša važno je početi mijenjati cjelokupan odnos prema prirodi. U ovom vam tekstu donosimo savjete kako početi prakticirati održiv način života u skladu s prirodom.

Mali koraci pri svakoj kupnji namirnica 

Održiv način života podrazumijeva put promjene ustaljenog načina života, stavova, vrijednosti i navika. Kod ovakvog načina života treba obratiti pažnju na unos stvari u dom, a to je posebno bitno kod kupovine namirnica. Kako svaka promjena počinje malim koracima, onaj prvi može biti zamjena plastičnih vrećica jednom platnenom ili pak košarom pri odlasku u kupovinu. Kako bi se prije svakog odlaska u trgovinu sjetili ponijeti vlastitu vrećicu, držite ju blizu vrata, a ako kupovinu obavljate usput ili nakon posla, vrećicu uvijek možete spremiti u poslovnu ili ručnu torbu. Također, pokušajte kupovati racionalno - kupujte samo ono što vam zaista treba te veća pakiranja umjesto više manjih, čime ujedno štedite i prostor u vašem kućanstvu. Takvoj kupovini pridonosi i planiranje obroka na tjednoj razini, a kvalitetnom organizacijom možete i financijski uštedjeti. Kupovinom svježih namirnica smanjujete ambalažni otpad jer one obično zahtijevanju manje spremnike. Nakon pripremanja obroka, ostatke svježeg voća i povrća možete kompostirati.


Čuvajmo naš otok 

Kompostiranjem ostataka hrane, taloga kave ili otpatka iz vrta pomažete  prirodnoj obnovi tla. Zdravo tlo hrani ljude, dok je voda izvor života. Kako biste sačuvali vodeno bogatstvo kojim naša priroda obiluje, ne puštajte nepotrebno vodu dok perete vozila te zatvarajte slavinu dok perete zube i pri pranju posuđa. Ako primijetite curenje vode iz cijevi, popravite pukotine, a na slavinu možete staviti mrežicu za reguliranje mlaza. Ovakvim korištenjem vode pridonosite i njenoj uštedi tijekom ljetnih suša. Štedjeti možete i električnu energiju služeći se štednim žaruljama koje troše manje energije od običnih žarulja. Sve ono što još ima uporabnu vrijednost, a želite odbaciti jer vi više ne koristite, poklonite onome kome je potrebnije.

Infrastruktura za uspješno odvajanje otpada

Komunalno društvo stanovnicima Supetra podijelit će spremnike za odvajanje papira i plastike, veličine 120 litara dok su zajednički spremnici namijenjeni zgradama, unutar kojih je za svaki stan predviđeno 60 litara. Time se donosi potrebna infrastruktura za uspješno i jednostavno odvajanje otpada na kućnom pragu, a zahvaljujući čemu će svaki stanovnik doprinijeti kvalitetnijem životnom okolišu. Sve pravovremene informacije svakodnevno pratite na web te Facebook stranici Komunalnog društva GRAD. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(96264, "");
Pregledaj komentare