Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Odvoji, lako je: Donosimo nekoliko ideja kako smanjiti količinu plastike kod kuće
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Odvoji, lako je: Donosimo nekoliko ideja kako smanjiti količinu plastike kod kuće

Što se sve odlaže u žute spremnike?

Više od 20% kućanskog otpada čine plastična i metalna ambalaža koja se treba odlagati u polupodzemne spremnike označene žutom bojom. Uzmemo li u obzir činjenicu da je čak 500 godina potrebno da se jedna plastična vrećica razgradi u prirodi, dolazimo do zaključka da je potrebno smanjiti proizvodnju i korištenje te vrste otpada kod kuće. U nastavku zato donosimo nekoliko ideja kako tome doskočiti. 

Za početak u kupovinu ponesite svoju platnenu vrećicu! Osim velikih platnenih vrećica za kupnju, sada je moguće pronaći manje platnene i višekratne vrećice za voće i povrće. Umjesto kupovanja plastičnih boca, potražite svoj omiljeni proizvod u metalnoj ili staklenoj boci. Plastičnu četkicu za zube zamijenite drvenom, a takvu zamjenu možete primijeniti i u kuhinji, pa plastične kuhače zamijenite drvenima ili metalnima. Nastojte kupovati domaće proizvode bez plastične ambalaže te ih kod kuće spremite u staklene ili drvene spremnike za hranu. 

Što ako ne možete izbjeći kupovinu plastičnih proizvoda?

Na brojnim splitskim lokacijama postavljeni su polupodzemni spremnici za odlaganje četiri vrste otpada. Plastika, metal i tetrapak predviđeni su za odlaganje u spremnike sa žutim poklopcem, biootpad u spremnike sa smeđim poklopcem, miješani komunalni otpad u spremnike s crnim poklopcem, dok su spremnici s plavim poklopcem namijenjeni odlaganju papirnate i kartonske ambalaže. 


Upravo su polupodzemni spremnici okosnica novog sustava odvajanja otpada u Splitu. Do kraja ljeta ove godine bit će ih postavljeno ukupno 385, a tijekom sljedeće godine još 400. Na taj način će svi građani moći jednostavno i lako odvajati i odlagati otpad. Stanovnici Plokita spremnike su dobili na 12 lokacija, dok su na Kmanu otvoreni na četiri mjesta, Lovretu na šest, a u Bolu na osam lokacija. Također, građanima su na raspolaganju polupodzemni spremnici u kotarima Varoš, Grad, Lučac Manuš, Bačvice i Spinut.

Recikliranje plastike posebno je važno jer se tako štede resursi, energija i manje onečišćuje zrak. Sav plastični otpad bilo bi idealno prije odlaganja u žuti spremnik isprati od ostataka proizvoda ili ukloniti s njega ostatke hrane. Tako otpad postaje adekvatniji za daljnju obradu i recikliranje. Pravilno odvajajmo otpad, lako je, pozivaju iz Čistoće d.o.o. Split.


Pojedini predmeti ipak se ne smiju odlagati u žuti spremnik za plastiku, metal i tetrapak. To su dezodoransi, lakovi za kosu i slične limenke pod tlakom, kišobrani i kablovi te plastična ambalaža koja sadrži ostatke motornih ulja, lakova i ostalih kemikalija. Takve proizvode osim odlaganja u crni spremnik, građani mogu odložiti na velika reciklažna dvorišta Karepovac, Orišac i Pujanke

Sve informacije o novom sustavu odvajanja otpada pronađite na web stranici 'Odvoji, lako je' te na Facebook i Instagram profilu Čistoće d.o.o. Split.

Vaša reakcija na temu