Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OSVIJESTITI SE: Putujuća izložba o važnosti zelenila u urbanim sredinama pokazala i poražavajući podatak o Splitu

OSVIJESTITI SE: Putujuća izložba o važnosti zelenila u urbanim sredinama pokazala i poražavajući podatak o Splitu

Važan je aspekt očuvanja splitskog govora

'Zeleno, volim te zeleno', izložba je koja se može pogledati u Osnovnoj školi Brda.

Postavili su je članovi Splitskog skautskog zbora.

- Poticaj za očuvanjem i njegovanjem zelenih površina i očuvanje lokalne splitske jezične baštine, staroga splitskog govora, koji je već znatno utonuo u zaborav, su dva glavna cilja izložbe - rekla je na otvaranju Katarina Zelić, ravnateljica osmoljetke Brda.

Edi Perić, predsjednik Splitskog skautskog zbora je istaknuo kako su baš djeca ona koja će u dogledno vrijeme morati imati puno bolji odnos prema zelenilu.

- Dobili smo podatak da u Splitu u urbanom dijelu grada, bez Marjana i Turske kule, ima samo šest posto zelenih površina što je u odnosu na razvijene gradove u Europi katastrofalan podatak. Zaključili smo da mi kao organizacija koja se brine o djeci i za njihovo zdravlje jednostavno moramo nešto početi raditi da bi se taj način razmišljanja i odnos prema zelenilu u ovom gradu počeo mijenjati. Zbog toga smo osmislili izložbe koje će biti putujuće - objasnio je Perić.

Uz to, žele pokazati i da se u parkovima može događati lijepi život, pa su tu i slike gdje se ljubav događa, baka u šetnji s unukom...

Izložba se sastoji od 30 motiva, 15 fotografija i 15 tvrdnji o važnosti zelenih površina. 

Za fotografije je zaslužan Igor Drača koji je i grafički priredio cjelokupni izgled izložbe.

- Htio sam pokazati da su zelene površine ustvari život sam po sebi. Želim da oni koji ih vide razumiju bit kao i funkciju zelenih površina, pogotovo u gradskoj sredini - poručio je Drača.

Vaša reakcija na temu