Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jakša Kuzmičić Otočni forum za čistu energiju: Stručnjaci će na Hvaru i u Splitu raspravljati o budućnosti otoka

Otočni forum za čistu energiju: Stručnjaci će na Hvaru i u Splitu raspravljati o budućnosti otoka

Priključit će im se i predstavnici više od 20 europskih otoka koji se nalaze u procesu tranzicije na čistu energiju

Otočni forum za čistu energiju Europskih otoka u organizaciji Tajništva za otoke održat će se od 20. do 22. studenog u Splitu i Hvaru. Organizatori poručuju kako će se na se na forumu prikazati niz dobrih primjera i praksi te potaknuti dijalog između različitih aktera koji sudjeluju u procesu energetske tranzicije Europskih otoka. Dodatno će se, ističu, treći dan foruma sudionicima predstaviti i različita tehnološka rješenja. 

- Dosadašnji otočni forumi za čistu energiju održani su u različitim državama Europske unije - Grčka, Španjolska, Švedska, a za četvrti otočni forum izabrana je Hrvatska, točnije Split i Hvar. Forum će otvoriti Ditte Juul-Jørgensen, generalna direktorica Europske komisije za energiju i ministar energetike i zaštite okoliša gospodin Tomislav Ćorić - najavljuju organizatori.

Pojašnjavaju kako se programi otočnih foruma fokusiraju na razmjenu iskustava i konkretnih praktičnih koraka prema dekarbonizaciji otoka Europske unije, predstavljaju različita tehnološka rješenja i inspirativne primjere uključivanja zajednice. 

- Rasprave uključuju sve razine upravljanja i odlučivanja, od lokalne do europske. Sudjelovanje na Forumu u Hrvatskoj potvrdile su sve razine institucija, jedinice lokalne i regionalne samouprave, predstavnici ministarstava, članovi Europske komisije te razni drugi dionici iz cijele Europe. No jednako je važno da će se Forumu priključiti i predstavnici više od 20 europskih otoka koji se nalaze u procesu tranzicije na čistu energiju. Cilj foruma jest umrežavanje otočnih dionika iz cijele Europe te poticanje dijaloga s predstavnicima svih razina odlučivanja kako bi se kreirala zajednička vizija tranzicije otoke te postavili temelji za njezinu buduću realizaciju - napominju organizatori.

U sklopu foruma će biti predstavljene strategije energetske tranzicije otoka koje je Tajništvo početkom godine odabralo kao pilot projekte. Naime, šest europskih otočnih zajednica posljednjih je 9 mjeseci razvijalo Strategije za prelazak na čistu energiju s naglaskom na važnost uključivanja svih relevantnih dionika te stavljanje građana u centar energetske tranzicije. Otoci koji će svoje Strategije predstaviti u sklopu programa na Hvaru su: Aranski otoci (Irska), Cresko-lošinjski arhipelag (Hrvatska), Culatra (Portugal), La Palma (Španjolska), Salina (Italija), Sifnos (Grčka).

- Na prvom danu konferencije koji se održava u hotelu Le Meridien Lav imat ćemo prilike o budućnosti otočnih politika slušati od predstavnika iz različitih EU i nacionalnih institucija s ciljem kreiranja zajedničkog okvira daljnjeg razvoja. S obzirom na to da je i jedna od aktivnosti za vrijeme hrvatskog predsjedanja europskom komisijom, kreiranje dugoročne strategije za daljnji razvoj EU otoka, panelisti će kroz moderiranu raspravu predstaviti način na koji će se europskim otocima osigurati buduća podrška s ciljem njihove tranzicije na čistu energiju.  Tijekom drugog dana koji će se održati u hotelu Amfora na Hvaru, sudionici će imati prilike razmijeniti iskustva, upoznati se s različitim tehnologijama, ali i naučiti više o različitim modelima uključivanja otočana u investicijske projekte energetske tranzicije. Svoje će viđenje prelaska na čistu energiju predstaviti i voditelji energetskih tranzicija na otocima Hvaru, Braču i Korčuli - najavljuju organizatori.

Vaša reakcija na temu