Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić PAMETNO UPOZORAVA Zbog tromosti gradske uprave ćemo plaćati penale!

PAMETNO UPOZORAVA Zbog tromosti gradske uprave ćemo plaćati penale!

Grad Split je financirao izradu analize lokacije za izgradnju sortirnice, da bi utvrdio istu lokaciju na kojoj je bila predviđena i u prethodnom mandatu gradske vlasti

Iz stranke Pametno poručuju da su zadovoljni što je Grad Split raspisao poziv za izradu idejnog projekta sortirnice, ali da ne mogu ne primijetiti da je izrađena 'Analiza lokacije za izgradnju postrojenja za sortiranje prethodno izdvojenog komunalnog otpada i obradu bio otpada za područje Grada Splita – analiza lokacije Kamen' bila gotova još u rujnu prošle godine.

- Još jedan dokaz netransparentnog rada ove gradske uprave je to što se od svoje izrade Analiza nije našla na dnevnom redu ni jedne sjednice Gradskog vijeća, nije ni objavljena, a radi se o dokumentu za koji postoji veliki interes javnosti - kazala je gradska vijećnica i predsjednica ogranka Pametno Split Kristina Vidan

Sortirnice su jedan od važnih dijelova cjelovitog sustava gospodarenja otpadom pa bi Gradu trebao biti cilj što prije krenuti u realizaciju. Čekalo se četiri mjeseca na raspisivanje natječaja za idejni projekt na 'novopronađenoj' lokaciji, a iz Pametnog upozoravaju da tim tempom možemo očekivati sortirnicu za koju godinu. Ističu kako je činjenica da Split i dalje odvaja svega nešto više od dva posto otpada, nastavi li se ovaj negativan trend, neminovno je da ćemo plaćati penale EU, koja nas obvezuje na 50 posto odvajanja otpada do kraja 2020. godine.

- Trebali smo već imati sortirnicu, kompostanu, sedam reciklažnih dvorišta i koncesionara za skladištenje  građevinskog otpada, a nemamo ih. Plan za sortirnicu i kompostanu na Karepovcu je postojao i u okviru projekta sanacije odlagališta Karepovac, ali je iz dnevno-političkih razloga u doba gradonačelnika Baldasara promijenjen. Nakon što su protekle godine i nakon što smo platili Ecoini d.o.o. da napravi analizu dolazimo na istu lokaciju koju smo imali prije nekoliko godina. Financirali smo izradu analize, da bi utvrdili lokaciju koja je već od prije bila poznata. Tromost Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Oparom koštat će nas plaćanja penala, čemu ćemo svjedočiti već početkom iduće godine - zaključila je Kristina Vidan.

Vaša reakcija na temu