Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pametno vodilo građane Splita u posjet Karepovcu i omiškom reciklažnom dvorištu

Pametno vodilo građane Splita u posjet Karepovcu i omiškom reciklažnom dvorištu

Omiš odvaja 16 posto otpada, dok taj postotak u Splitu iznosi svega 2,5

U subotu je četrdesetak građana Splita posjetilo reciklažno dvorište Peovica i odlagalište otpada Karepovac, u okviru edukacijskog izleta, održanog u organizaciji stranke Pametno. Pružena im je prilika da se izravno upoznaju s načinom rada reciklažnih dvorišta i tako otklone sve nedoumice i strahove od života u njegovoj blizini, ali i nauče više o svakodnevnom odvajanju otpada, kao i nepoželjnim učincima lošeg gospodarenja otpadom. 

- Alarmantan je podatak da grad Split odvaja svega nešto više od dva posto otpada. Nastavi li se ovaj negativan trend, neminovno ćemo morati plaćati penale EU, koja nas obvezuje na 50 posto odvajanja otpada do kraja sljedeće godine. Ovim izletom željeli smo ukazati na važnost pravilnog gospodarenja otpadom, educirati građane i doprinijeti poboljšanju situacije kako na kraju penale ne bi plaćali oni sami - kazala je predsjednica splitskog ogranka stranke Pametno Kristina Vidan

Prema riječima direktora komunalnog društva Peovica Leonarda Ljubičića, posjetitelji su imali priliku vidjeti kako funkcionira sustav odvajanja otpada, uključujući i glomazni otpad te dodatne elemente poput pretovarne stanice, specijalnih spremnika i sortirnica. 

- Peovica pokriva područje za oko 25 tisuća stanovnika Omiša i okolice. Izuzetno mi je zadovoljstvo ugostiti Splićane i demonstrirati im rezultate našeg rada. Nadam se da smo ih uspjeli educirati i pokazati im kako funkcionira jedno moderno reciklažno dvorište - rekao je Ljubičić. 

Očekivano, građane je u najvećoj mjeri zanimalo šire li se u neposrednoj blizini dvorišta neugodni mirisi i buka te podrazumijeva li zbrinjavanje otpada otpuštanje štetnih tvari u okoliš. 

- Iako su mnogi bili skeptični, na licu mjesta danas smo se svi zajedno uvjerili da nema neugodnih mirisa, buke niti štetnih emisija, kada se radi prema pravilima struke - istaknuo je gradski vijećnik Pametnog Nenad Uvodić

Nakon posjeta Peovici uslijedio je posjet Karepovcu. 

- Usporedbom ovih dvaju reciklažnih dvorišta, možemo reći da im je zajedničko jedino to što ne proizvode buku i ne šire neugodne mirise. Nažalost, Omiš se može pohvaliti da odvaja čak 16 posto otpada, za razliku od Splita koji odvaja jedva 2,5 posto. Ovakvim postupanjem i tempom cilj sigurno nećemo dostići - zaključio je Uvodić. 

Na izlet su pozvani i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, pročelnik za komunalu Damir Ordulj, kao i voditelj radne skupine za provedbu Plana gospodarenja otpadom Hrvoje Akrap, no nisu se odazvali. 

Vaša reakcija na temu