Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Papir kao glavni ukras vašeg doma
Odvajanje otpada je lako! Piše: Dalmatinski portal

Papir kao glavni ukras vašeg doma

Uz malo volje, znanja i kreativnosti, stare stvari i otpadne materijale iz vlastitog domaćinstva možete pretvoriti u uporabne, estetske i umjetničke predmete

Komunalno društvo GRAD d.o.o. kampanjom 'Odvajanje otpada je lako!' podiže razinu ekološke svijesti građana i educira ih o važnosti pravilnog odvajanja otpada. Kampanja je pokrenuta u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU)  te se projektom podiže kvaliteta usluge u Supetru, Mircima, Škripu i Splitskoj. Smanjenje otpada bitna je komponenta očuvanja okoliša, a pored recikliranja, otpad može biti odličan alat za otpuštanje kočnica vlastite kreative. U nastavku vam donosimo ideje za likovnu radionicu od papira.

Papir dobiva drugu šansu

Recikliranjem papira čuvamo šume koje su glavna pluća nas i okoliša, štedimo energiju i resurse te ne zagađujemo čistu vodu. Mnogi proizvodi poput uredskog papira, novina, časopisa, knjiga, letaka, proizvoda za pakiranje i kartonskih kutija vrlo su visoko na ljestvici neophodne svakidašnje uporabe. Osim razdvajanja otpada, uz malo volje, znanja i kreativnosti, stare stvari i otpadne materijale iz vlastitog domaćinstva možete pretvoriti u uporabne, estetske i umjetničke predmete visoke kvalitete.


Mašta radi svašta

Papir je vrlo zahvalan materijal za kreativno izražavanje. Stare novine, osim za pranje prozora, jer izvrsno uklanjaju mrlje i masnoće, možete na primjer iskoristiti za kaširanje. Kaširanje je tehnika koja uključuje ljepilo za drvo i papir, a domaće ljepilo možete izraditi i od zagrijane smjese brašna i vode. Tehnikom kaširanja možete ukrasiti vazu, šalicu, lampu, okvire za slike i dobiti nove, zanimljive ukrase za dom. Preostali papir iz vašeg kućanstva, poput šarenih časopisa ili starih slikovnica, možete iskoristiti kao dekoracije za dom ili dvorište. Djeci možete prepustiti izradu interaktivnog stolnjaka - na stol odložite više spojenih papira ili stari papirnati stolnjak, dajte im bojice i potaknite male umjetnike u njima. Još jedna zabavna opcija korištenja otpadnog papira dolazi iz Japana. Dobro poznati origami ima širok raspon dizajna, od izrade životinja pa sve do ukrasa i geometrijskih oblika koji mogu poslužiti za uređenje doma, igračke za djecu, ili pak kao dodatak darovima. 

Ako imate vrt, nemojte bacati pročitane stare novine. Dobro ih je zamotati oko dna biljaka u vrtu kako biste zadržali vlažnost tla i spriječili rast neželjenih korova oko sadnice. 

Sve informacije o nadolazećoj podijeli spremnika za papir i plastiku kućama i zgradama, a kojima se omogućava pravilno razvrstavanje ovih materijala, kao i ostale informacije o gospodarenju otpadom u Supetru, pratite na web te Facebook stranici Komunalnog društva GRAD. 

Vaša reakcija na temu