Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Park šuma Marjan PARK ŠUMA: Na Marjanu se dogodio ekocid! Na privatnim zemljištima nezakonito je posječeno 38 stabala

PARK ŠUMA: Na Marjanu se dogodio ekocid! Na privatnim zemljištima nezakonito je posječeno 38 stabala

Slučaj je prijavljen policiji i Državnom inspektoratu

Marko Pejnović, ravnatelj Park šume, obavijestio je javnost o ekocidu na Marjanu. 

'Čuvari prirode Javne ustanove utvrdili su nezakonitu sječu najmanje 38 stabala na privatnom zemljištu koje je u naravi obraslo šumom alepskog bora. Od 38 posječenih stabala, 20 stabala je zarezano, još uvijek zeleno i prepušteno odumiranju i padu u nepoznatom trenutku.

Događaj je prijavljen Državnom inspektoratu RH i policiji te očekujemo punu podršku državnih institucija o ovom nedjelu usmjerenog protiv okoliša počinjenom u zaštićenom dijelu prirode Park šume Marjan', objavio je Pejnović. 

Kako doznajemo, posječena stabla otkrio je čuvar prirode u utorak prilikom redovnog nadzora. Potpuno je posječeno i oboreno na tlo najmanje 20 stabala. Kod najmanje 18 stabala, još uvijek živih i stojećih, utvrđen je duboki rez, pretpostavlja se motornom pilom, pri samom dnu, tako da je samo pitanje trenutka kada će pasti. Kod nekih oborenih stabala uočen je pokušaj kamufliranja reza motorne pile nanošenjem granja i zemlje na panj. 

Tereni na kojima su posječena stabla su privatni, a prilikom nadzora nitko nije viđen. 

U prijavi Državnom inspektoratu navodi se kako kroz opasno područje prolazi pješački put koji spaja Šetalište Ivana Meštrovića i Šetalište Alberta Marangunića. Zarezana stabla su visoka od 10 do 15 metara, još uvijek su zelena pa ne pobuđuju sumnju prolaznika da mogu biti opasna u slučaju iznenadnog pada. 

Javna ustanova prijavila je nepoznate počinitelje za kaznena djela opće opasne radnje i pustošenje šume. Drže da je potrebno ograditi područje te zabraniti ulaz radi opasnosti od ozljeda uslijed iznenadnog pada zarezanih stabala i radi osiguranja dokaza radi utvrđenja počinjenje štete.


Vaša reakcija na temu